A háborút Oroszországban egyre jobban megszenvedik a civilek - új területen merültek fel gondok

Hírek2024. jan. 15.D.J

Ez történt az ukrán háború 690-dik napján:

- Legutóbbi hírszerzési jelentésében a brit védelmi minisztérium szerint az Ukrajnával vívott háborúnak az oroszországi egészségügyi ellátásra gyakorolt hatását nagy valószínűséggel az orosz polgári lakosság is érzi, mivel nehezen férnek hozzá a kórházi szolgáltatásokhoz,

és a sebesültek ellátása miatt hiányt szenvednek az orvosi termékekből.

- Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint a frontvonalon folytatódtak a heves harcok, vasárnap 86 támadásról érkezett jelentés.

- A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War agytröszt szerint "az orosz erők valószínűleg megpróbálják majd fenntartani vagy fokozni a helyi offenzív műveleteket Kelet-Ukrajnában, hogy megragadják a kezdeményezést, függetlenül az időjárási körülményektől".

De mint hozzátették: nem valószínű, hogy jelentős áttörést érnek el.

- Egy neves papot ki akarnak zárni az orosz ortodox egyházból, mert nem volt hajlandó felolvasni egy imát, amelyben arra kérte Istent, hogy vezesse Oroszországot az Ukrajna feletti győzelemhez.

Az egyházi bíróság ítéletében kimondta, hogy Alekszij Uminszkijt "ki kell zárni a szent rendből", mert megszegte papi esküjét.

- Az ukránokat arra buzdítják, hogy a "Népi drón" projekt keretében készítsenek drónokat a hadseregnek. A résztvevők ingyenes mérnöki tanfolyamon vehetnek részt, ahol megtanulhatják, hogyan kell otthon összeszerelni egy FPV drónt.

- Kínának részt kell vennie az Ukrajna és Oroszország közötti háborút lezáró erőfeszítésekben - mondta Ignazio Cassis, a davosi találkozó svájci társelnöke az egyik ülést követő sajtótájékoztatón.

- Franciaország és Németország megerősítette, hogy addig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges az Oroszországgal vívott háborúban.

Teljes egyetértésben vagyunk abban, hogy támogatnunk kell az ukránokat, amíg szükséges

- mondta Stéphane Séjourné francia külügyminiszter Berlinben újságíróknak. Az újonnan kinevezett Séjourné szombaton Kijevben találkozott Zelenszkijjel első hivatalos külföldi látogatásán.

- Oleg Deripaszka orosz milliárdos vasárnap egy Telegram-posztban azt mondta, hogy legalább 2025 májusáig nem valószínű, hogy béke lesz Ukrajnában, és Davosban nem lehet konstruktív vitát folytatni a konfliktus lezárásáról, mert nem lesz jelen orosz delegáció.

- Csö Szon-hui észak-koreai külügyminiszter hétfőtől szerdáig Oroszországba látogat kollégája, Szergej Lavrov meghívására - közölte az észak-koreai KCNA hírügynökség.

- Dánia újabb 21 millió dolláros segélycsomagot nyújt Ukrajnának a dél-ukrajnai Nyikolajev városának helyreállítására. A segélycsomag egyebek mellett mezőgazdasági földterületek aknamentesítésére és a nikolajevi állami agráregyetem kollégiumának újjáépítésére irányuló projekteket tartalmaz.