A kínai elnök nem vesz részt a legfejlettebb országok találkozóján

Hírek2023. szept. 4.MTI - Pap Fruzsina, Peking

Nem vesz részt a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-csoport indiai csúcstalálkozóján Hszi Csin-ping kínai elnök, helyette Li Csiang miniszterelnök vezeti a kínai delegációt - közölte a kínai külügyminisztérium.

"Az Indiai Köztársaság kormányának meghívására Li Csiang, az Államtanács miniszterelnöke részt vesz a szeptember 9. és 10.-én az indiai Újdelhiben tartandó 18. G20-csúcstalálkozón" - olvasható a minisztérium honlapján közzétett közleményben.

Mao Ning, a külügyminisztérium szóvivője szokásos sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Kína reméli, hogy a csúcstalálkozó megszilárdítja a konszenzust, bizalmat közvetít és előmozdítja a fejlődést.

Kína és India viszonyát a megoldatlan területi és határkérdések, illetve folyamatos geopolitikai rivalizálás jellemzi.

1962-ben egy hónapig tartó villámháború tört ki a két ország között, majd legutóbb 2020 májusában közelharc tört ki kínai és indiai katonák között; akkor húsz indiai és legkevesebb négy kínai katona halt meg.

A közelmúltban a két ország ellehetetlenítette egymás tudósítóit, idén augusztusban India pedig megtiltotta a katonai drónok gyártóinak, hogy kínai alkatrészeket használjanak.