A legfejlettebb országok kereskedelme így alakult

Hírek2022. aug. 23.MTI

Az idei második negyedév már a nyolcadik volt a sorban, amikor nőtt a G20-országok nemzetközi áruforgalma szezonálisan kiigazítva, de a dollár erősödése miatt lelassult a bővülés - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden ismertetett közleményében.

A G20-országok áruexportja dollárban számítva a június végével záródott második negyedévben 2,1 százalékkal, 4783 milliárd dollárra nőtt az első negyedévhez képest, az import pedig 2,6 százalékkal, 4979 milliárd dollárra emelkedett.

Az első negyedévben a felülvizsgált adatok szerint az export nagyobb mértékben, 4,8 százalékkal, az import szintén jelentősebben, 6,2 százalékkal nőtt.

Az Egyesült Államok a második negyedévben 10,2 százalékkal, Kanada 11 százalékkal növelte az áruexportot, elsősorban a külföldre szállított energiatermékek árának emelkedése miatt. Az olaj- és gázimportőrnek számító Európai Unióban a kivitel 0,3 százalékkal, az import pedig 3 százalékkal nőtt.

Ázsiában az export visszaesett a koronavírus-járvány és az inflációs nyomás megfékezésére bevezetett korlátozó intézkedések miatt. A japán export 4,9 százalékkal, a kínai export 0,4 százalékkal, a dél-koreai export 2,2 százalékkal esett vissza.A vezető nyersanyagszállítók dollárban kifejezve növelték exportjukat - jegyzi meg az OECD. Ausztrália például 12,5 százalékkal, Indonézia 12,7 százalékkal, India 7,1 százalékkal növelte kivitelét.

Hét ország adata még nem ismert, így csak előzetes számítások szerint a G20-ban a második negyedévben is bővült a szolgáltatások kereskedelme: az export 1,1 százalékkal, az import 2,2 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest. A növekedés üteme ugyanakkor lassult az első negyedévi 2,1 százalékhoz, illetve 2,3 százalékhoz viszonyítva. 

A G20-ba Argentína, Ausztrália, Brazília, az Egyesült Királyság, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Kanada, Kína, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok, Törökország, Franciaország, Dél-Afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Japán és az Európai Unió tartozik.