A magyar óriáscég új területen erősít

Hírek2024. márc. 18.Növekedés.hu

A Richteren belül egyre jobban erősödik a biotechnológiai üzletág. Bár most még nem termel nyereséget, a vezetői várakozások szerint ez a szegmens 2027-ben nullszalldós lesz, utána pedig már egy jövedelmező üzletággá fog válni – derült ki a társaság napokban tartott befektetői tájékoztatójából.

A terület megerősítését több akvizíció is segítette az utóbbi időben.

Miután megegyeztek a német HELM-el, 100 százalékos részesedést szereztek a Richter-Helm BioTec-ben és a Richter-Helm BioLogics-ban. A bioszimiláris termékek egyik vezető független, specializált fejlesztőjénél a Formycon-nál pedig stratégiai befektetővé váltak.

Miként működik?

A biológiai eredetű gyógyszereknél a hatóanyagot olyan élő szervezetek vagy sejtek állítják elő, amelyeket a biotechnológia segítségével módosítanak. A hatóanyag molekulái, például a proteinek általában jóval összetettebbek, mint a nem biológiai eredetű gyógyszereknél.

A Richter egyik biotechnológiai termékjelöltje a denosumab, amelyet a gyógyszeres kezelés következtében fellépő magas törési kockázatú vagy csonttömegvesztést tapasztalt páciensek,

illetve csontáttétes vagy óriássejtes csontdaganatban szenvedő rákos betegek gyógyítására használják.