A NAK kiadványai eloszlatják az állattenyésztés-ellenes rosszindulatú tévhiteket

Hírek2021. dec. 15.Növekedés.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Húsba Vágó Tények” címmel ingyenes online kiadványsorozatot készített, azzal a céllal, hogy – tudományos alapú információkkal – eloszlassa az állattenyésztést és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket.

Az elmúlt években felerősödtek az állattenyésztéssel szembeni alaptalan támadások, a szélsőséges nézeteket valló civilszervezetek negatív kampányainak rendre célpontjai a gazdálkodók, a hús- és tejipar.

A számos esetben egyoldalú szemléletű és tudományos alapok nélküli vagy féltudományos támadások rossz irányba befolyásolják a fogyasztók állattenyésztőkről, állattartásról, állati termékekről alkotott véleményét.

Mindezt annak ellenére, hogy a gazdálkodóknak, az ágazat szereplőinek folyamatosan szigorodó klíma- és környezetvédelmi, valamint állategészségügyi és -jóléti szabályozásoknak kell megfelelniük.

Az alaptalan támadások ellen a Copa-Cogeca – az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legnagyobb érdekképviseleti szervezete, melynek aktív tagja a NAK – is rendre felemeli a hangját, a valós tényeken alapuló kommunikációval.

A kamara ennek jegyében – a Copa-Cogeca gondolatébresztő anyagaira építve – összeállított egy kiadványsorozatot, „Húsba vágó tények” címmel.

A kiadványok az állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz, az állategészségügyhöz és -jóléthez, valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó tudnivalókat tartalmaznak, hozzájárulva az ágazat minél szélesebb körű pozitívabb elfogadottságához.

Elképzelhető-e a világ állattenyésztés és haszonállatok nélkül? Milyen hatása lenne az állatállományok csökkentésének a vidéki térségekre? A hús és a „húshelyettesítők” fogyasztása – pro és kontra. Kíméletlen-e a nagyüzemi állattartás?

Egyebek közt ezekre a kérdésekre is szakmailag alapos választ adnak a kiadványok.

Az ötrészes sorozat „Az állattenyésztés és az állati-termékelőállítás jelentősége” címmel megjelent első kötete az ágazat vidéki élethez kapcsolódásáról, a húsnak az étkezési kultúránkban és a kiegyensúlyozott táplálkozásban betöltött szerepéről, valamint a „húshelyettesítők” és a természetes hús ökológiai lábnyomáról oszt meg hasznos információkat.

Az „Állatjólét” című második kötet az állatjólét és az állategészségügy közötti kapcsolatot, a zárt és a nem zárt tartásban az állatokat érő stresszhatások kezelését, valamint az egyes alkalmazott gazdálkodási gyakorlatokat, az állatok szállításával és vágásával kapcsolatos tévhitek cáfolatait ismerteti.

Az „Állategészségügy” című harmadik kötet pedig az antibiotikumok és a takarmány-adalékanyagok használatára vonatkozó szabályozásokkal és használatuk kockázataival foglalkozik. A kiadványsorozat újabb két kötete – „Környezetvédelem”, valamint „Gazdálkodás és vidéki élet” címmel – a közeljövőben készül el.

A kiadványok elérhetők itt: https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok