A negyedik hullám így néz ki most Európában: emelkedik az új fertőzöttek száma, de kevés a halálozás

Hírek2021. aug. 28.Sz.A.

Napok óta emelkedik hazánkban is az igazolt koronavírus esetek száma: a legnagyobb európai államok, illetve a visegrádi államok közül Csehországban a legmagasabb, Németországban pedig a legalacsonyabb az új fertőzések száma, Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el.

A járvány negyedik hulláma már majdnem mindegyik európai országban elindult: Csehországban mutatja a legtöbb új fertőzöttet, Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el az Our World in Data adatai alapján.

A regisztrált új fertőzések száma alacsonyabb, mint a valós új esetszám a kevesebb tesztelés miatt. Az alábbi ábrán a négy legnagyobb európai országok és a visegrádi négy állam adatai láthatóak.

A legmagasabb átoltottsági szint (80 százalék feletti) Portugáliában van. Magyarországon augusztus 27-i adatok alapján 5 millió 725 ezer fő kapott legalább egy dózis koronavírus elleni védőoltást, 5 millió 505 ezren pedig két oltást is felvettek. 266 ezren kaptak már harmadik oltást. A jövő héten indul az iskolákban az oltási akció a 12 év felettiek részére.

Az Európai Unióban a legalacsonyabb átoltottság Romániában és Bulgáriában van.

Az alábbi ábrán a 100 főre jutó beadott oltások száma látható: 

A következő ábrán pedig az igazolt új fertőzések és a koronavírussal összefüggő halálesetek aránya látható.