A város diadala - Könyvajánló

Hírek2020. szept. 30.Növekedés.hu

Edward Glaeser, a Harvard Egyetem közgazdász professzora alcímként már a borítón megfogalmazza könyvének kissé provokatív, ugyanakkor lényegre törő tételmondatát: hogyan tesznek minket a városok gazdagabbá, intelligensebbé, zöldebbé, egészségesebbé és boldogabbá. Ezen öt ismérv mentén halad a könyv, amelyben a szerző történelmi időkön átívelően elemzi a városfejlődés és a gazdaság kapcsolatrendszerét, továbbá a városokat, mint a mindenkori társadalmak legnagyobb vívmányait.

A könyv egyik fő megállapítása, hogy a városok azok a terek, melyek a leginkább képesek támogatni az emberek gyors és hatékony együttműködését, a tudás közös megteremtését, valamint a tanulás és az új információk folyamatos és gyors áramlását.

Az urbanizációs folyamatokat tág megközelítéssel, tudományos igénnyel vizsgáló Edward Glaeser e művével szórakoztató módon járul hozzá ahhoz, hogy olvasói megérthessék, hogyan formálja a városok fejlődését a gazdaság térbeli szerkezetének változása, a közszféra szabályozásainak kívánatos és nem várt hatásai, valamint azok kölcsönhatásai.

A szerző statisztikai adatokkal alátámasztva a városfejlődési utak sokféleségét többek között New York, Mumbai, Bangalore és London fejlődéstörténeteivel mintázza, emellett a növekedést egyéni szemszögből, élettörténeteken keresztül is bemutatja, több szinten értelmezve és magyarázva a városfejlődés legmarkánsabb összefüggéseit.

A kötet emellett azt is kiemeli, hogy a városi térségek számos kihívással szembesülnek világszerte. A tudás, a tehetségek és a magas szintű fogyasztás mellett koncentráltan jelentkezik itt a szegénység, a környezeti fenntarthatóság problémája, és különösen a fejlett országok esetében egyre nagyobb jelentőséget kap a boldogtalanság kérdésköre.

E komplex kihívások kezeléséhez pedig a szerző szintén összetett (társadalmi, gazdasági és környezeti kérdéseket egyaránt magában foglaló) és kissé talán szokatlan megközelítésekkel ad válaszokat.

Melyek az agglomerációs élet előnyei és hogyan viszonyulnak ehhez a sűrűn lakott városi terek által ajánlott lehetőségek? Miért terjeszkednek a városok és bizonyos térségekben pedig miért csökken a népesség? Mi a jó a városi nyomornegyedekben és milyen tényezők adják a felhőkarcolók nagyszerűséget?

Edward Glaeser A városok diadala című kötete ilyen és ehhez hasonló kérdésekben nyújt szórakoztató, ugyanakkor tudományosan megalapozott eszmefuttatásokat.