A vártnál erősebben nőtt az amerikai gazdaság

Hírek2019. okt. 30.MTI

A harmadik negyedéves 1,9 százalékos növekedési adat azonban valószínűleg nem rettenti el az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet attól, hogy szerdán záruló ülésén újabb 25 bázisponttal csökkentse az alapkamatot.

Lassult az amerikai gazdaság növekedési üteme a harmadik negyedévben, de a vártnál erősebb ütemű volt a bővülés, miután a vállalati beruházások visszaesését ellensúlyozni tudta a háztartások fogyasztása és az export fellendülése, ez pedig enyhítheti a pénzpiacok recessziós félelmeit.

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete szerdán közölte, hogy az első becslés szerint az amerikai gazdaság évesített növekedési rátája 1,9 százalék volt július-szeptemberben.Elemzők 1,7 százalékos növekedési ütemre számítottak a második negyedévben mért 2,0, illetve az első negyedéves 3,1 százalék után.

Az előző, 2018-as év azonos negyedévéhez képest idén január-márciusban 2,7 százalékkal, április-júniusban 2,3 százalékkal, július-szeptemberben pedig 2,0 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) reálértéken. 
Folyó áron számolva az amerikai GDP értéke 3,5 százalékkal, 185,6 milliárd dollárral, 21 530 milliárd dollárra emelkedett az idei harmadik negyedévben. A második negyedévben 4,7 százalékkal, 241,4 milliárd dollárral nőtt ez az érték.

  • A harmadik negyedévben a személyes fogyasztás, a szövetségi, az állami és a helyi kormányzati kiadások, a lakásépítési beruházások és az export húzta a növekedést. Ezek pozitív hatását részben semlegesítette a vállati beruházások és készletbefektetések visszaesése, valamint az import bővülése.
  • A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, 2,9 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben, míg a másodikban 4,6 százalékkal, az elsőben pedig 1,1 százalékkal.
  • A vállalati beruházások 3 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben, több mint három és fél éve a legerősebb ütemben. A második negyedévben 1 százalékos volt a visszaesés, míg az első negyedévben még 4,4 százalékos emelkedést mértek.
  • Az export 0,7 százalékkal nőtt a második negyedévi 5,7 százalékos csökkenés után, az import pedig stagnálásról 1,2 százalékos emelkedésre váltott a harmadik negyedévben.

A vártnál jóval adatok azonban valószínűleg nem rettentik el az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságát attól, hogy szerdán záruló ülésén újabb 25 bázisponttal csökkentse az alapkamatot

a rekordhosszúságú gazdasági expanzió megvédésére a protekcionista kereskedelempolitikából, a világgazdasági növekedés lassulásából és a brit uniós tagság megszűnéséből fakadó bizonytalanságok ellenében.