Adventi programkavalkád a Pénzmúzeumban

Hírek2023. dec. 6.Növekedés.hu

Minden korosztálynak izgalmas programokkal készül decemberben a Pénzmúzeum. Éremrestaurálás workshop, kávéházi beszélgetés, élményfestés, filmvetítés, kézműves foglalkozás, Mikulás-látogatás, bábszínház, és megújult kávéházi kínálat várja az év utolsó hónapjában az érdeklődőket. Valamennyi program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

December 1-jén ünnepi díszbe öltözik a Pénzmúzeum, amely színes programokkal várja látogatóit a karácsonyi készülődés alatt. A fogadótérben található kávézó decembertől megújult kínálattal várja a vendégeket, érdemes lesz betérni egy kávéra és süteményre.

A kínálat megújulása a Pénzmúzeum Panoráma Teraszt is érinti, érdemes innen lepillantani a téli Budapestre.

Éremrestaurálás workshop

A hónapban éremrestaurátori programsorozat indul útjára. A workshop keretén belül a résztvevők

betekintés nyerhetnek érem- és a bankjegyrestaurálási műhelykérdésekbe.

Emellett szakmai vezetéssel

ki is próbálhatják a különböző technikákat, eljárásokat.

A múzeum ezzel a programjával nemcsak a gyűjtőket kívánja megszólítani. A programsorozat célja, hogy a foglalkozás során olyan általános tanácsokat kapjanak a résztvevők, amivel gyakorlatilag a nullára csökkenthetik a károkozást a saját gyűjteményükben.

Míg a december 2-i program újkori és modern érmékkel foglalkozik,

a december 9-i workshop részvevői a papírpénzek és kötvények világába tehetnek sétát.

Megismerkedhetnek a papír tisztításának lehetőségeivel, veszélyeivel, valamint a megfelelő tárolás alapvető kérdéseivel, emellett szó kerül a papír alapú numizmatikai tárgyak restaurálásának etikai alapvetéseiről is. 

Aktuális és népszerű

December 3-án, 10-én és 17-én ismét élményfestés lesz a Pénzmúzeumban,

ahol az érdeklődők képzőművész útmutatásai alapján készíthetik el saját festményüket. Az elkészült képek természetesen hazavihetők.

December 6-án látogatást tesz a Mikulás a Pénzmúzeumban.

A nyílt napon 17 órai kezdettel pedig bábelőadás várja a gyerekeket. December 12-én a Kávéházi beszélgetések vendége egy igazi értékteremtő, Varga Sándor lesz. A matematikus-üzletember-youtuber a vendéglátás elkötelezettje, aki hisz a Michelin-csillag erejében. 

Aranyvonat legendája

Állandó programelem csütörtökönként

Az aranyvonat legendája című, többszörös díjnyertes film vetítése 17 és 18 órakor.

A film egy 78 évvel ezelőtt megtörtént esetet dolgoz fel, amikor a II. világháborúban, a német megszállás idején a Magyar Nemzeti Bank dolgozói krimibe illő körülmények között az Aranyvonaton menekítették ki a magyar állam 33 tonnás aranykészletét.

Szintén állandó program vasárnap délelőttönként a kézműves foglalkozás. A kisebbeknek szóló programon Mikulászsákba valók, karácsonyi üdvözlőlapok, mennybéli angyalkák, pihe-puha báránykák, karácsonyi hógömb, madáretető, illetve persely készítése lesz napirenden.(x)