Afgán konfliktus: Trump támadásba lendült

Hírek2021. aug. 16.MTI - Beregi Balázs, Washington

Donald Trump volt amerikai elnök felszólította utódját, Joe Bident, hogy "megszégyenülve mondjon le" pozíciójáról az afganisztáni kivonulás kezelése és egyéb ügyek miatt.

Trump közleményében úgy fogalmazott:

Itt az ideje, hogy Joe Biden megszégyenülve lemondjon az Afganisztánban történtek, a hatalmas Covid-hullámok, a határon bekövetkezett katasztrófahelyzet, az energiafüggőség lerombolása és a megbénult gazdasági helyzet miatt.

Az afganisztáni kivonulás sokkal különbözőbb és sokkal sikeresebb lett volna, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke 

tette hozzá.

Amit Joe Biden művelt Afganisztánnal, az az amerikai történelem egyik legnagyobb veresége lesz

fogalmazott közleményében Trump.

Mike Pence volt amerikai alelnök a Twitteren nyilvánosságra hozott közleményében bírálta a jelenlegi adminisztrációt a kialakult afganisztáni helyzet miatt. "A Biden-adminisztráció katasztrofális kivonulása Afganisztánból meggyalázza azoknak a hős amerikaiaknak az emlékét, akik az életüket adták, és mindazokét, akik bátran szolgáltak ott a szabadság védelmében az elmúlt 20 évben. Isten áldja csapatainkat és szövetségeseinket ebben a sötét órában" - fogalmazott Pence.

John Bolton, Trump volt elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) arról beszélt, hogy szerinte Afganisztán a tálib hatalomátvétel következtében "a 15. századba fog visszazuhanni". Az iszlamista tálib mozgalom "középkori, vallási fanatizmust követő" csoport, amelynek nem áll érdekében együttműködni a nemzetközi közösséggel.Bolton úgy vélte, az afganisztáni tálibok hamarosan újra iszlamista terrorszervezeteknek fognak védelmet nyújtani. Trump egykori tanácsadója szerint a tálib hatalomátvétel az amerikai vezetés "katasztrofális csődje".