Afgán konfliktus - Uniós szóvivő: a tálib kormány nem teljesíti a kormányalakítást érintő ígéreteket

Hírek2021. szept. 8.MTI - Gebauer Szabolcs, Brüsszel

Az ideiglenes tálib kormány nem teljesítette azt az ígéretét, hogy más etnikai csoportoknak és különböző vallási közösségeknek is helyet ad az új kormányban - jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

A szóvivő hangsúlyozta:

"nem úgy néz ki", hogy az új kormány befogadó és reprezentatív lenne Afganisztán gazdag etnikai és vallási sokszínűsége tekintetében, noha erre vonatkozóan a tálibok ígéretes nyilatkozatokat tettek az elmúlt hetekben.

Stano aggasztónak nevezte azokat a híreket, melyek szerint a tálibok nem tartják tiszteletben azokat a nemzetközi emberi jogi kötelezettségeket, amelyek mellett Afganisztán az elmúlt évtizedekben elkötelezte magát, beleértve az alapvető szabadságok megkülönböztetés nélküli tiszteletben tartását. Hozzátette: biztosítani kell a békés gyülekezés szabadságát.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja szerdán sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: az Európai Unió készen áll, hogy továbbra is humanitárius segítséget nyújtson a konfliktus sújtotta országnak, azonban a hosszabb távú támogatás folyósítása attól függ, hogy a tálibok tiszteletben tartják-e az alapvető szabadságjogokat.

Nagyon alaposan megvizsgáljuk, miként viselkedik az új kormány, mielőtt kötelezettséget vállalnánk

- fogalmazott az uniós biztos.

A tálib lázadók - akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció - augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért az afganisztáni háború.

Kedden megalakult a tálibok átmeneti kormánya Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök vezetésével.

Médiaértesülések szerint Ahund a radikálisok egyik kevésbé ismert vezetője, aki vélhetően a rivális tálib frakciók közötti kompromisszumos megoldásként került a kormányfői tisztségbe. A kandahári születésű Ahund a tálib mozgalom alapítóinak egyike, és a tálibok elhunyt társalapítója, Omár molla közeli szövetségese volt.

Egyelőre nem tudni, hogy az ügyvivő kormány megbízatása meddig szól, és lesznek-e választások.