Agrárkamara: munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Hírek2023. márc. 20.MTI

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A közleményben ismertetik, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztálya hétfőn rendkívüli ülésen vitatta meg a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona okozta problémákat. Az ülésen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Az utóbbi hónapokban egyre több gazdálkodó kereste meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, hogy az Ukrajnából beszállított gabona súlyos piaci zavarokat okoz, letöri az árakat, és eladhatatlanná teszi a hazai terményeket - írják a közleményben.

Felidézik, hogy az Európai Unió tavaly nyáron felfüggesztette az Ukrajnából érkező árukra a vámok és a vámmentes kontingensek alkalmazását, hogy harmadik országokba továbbszállíthassák a gabonát. Az átgondolatlan brüsszeli döntések miatt példátlan mennyiségben érkezett ukrán gabona és olajos magvak a kelet-közép-európai, így a magyar piacra is. Ez tovább nehezítette a hazai gazdálkodók súlyos helyzetét, ami a tavalyi történelmi aszály és a jelentősen megemelkedett termelési költségek miatt alakult ki.

A NAK hangsúlyozta, már korábban felszólította az uniós döntéshozókat, hogy tegyenek piacstabilizáló lépéseket, kompenzálják a magyar gazdákat az átgondolatlan intézkedések miatti veszteségekért. A NAK fontos európai uniós alapértéknek tekinti a szolidaritást, ami csak úgy működhet, ha valamennyi tagállam egyformán viseli az azzal járó terheket. Semmiképp sem fogadható el, hogy az intézkedések árát csak néhány tagállam, jelen esetben az Ukrajnával szomszédos, vagy hozzá közeli tagállamok fizetik meg - írják a közleményben.

A NAK hangsúlyozta, nyomatékosan kérték, hogy az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó növényvédelmi és növényegészségügyi, környezetvédelmi előírásokat, az EU ugyanolyan szigorú követelményeket alkalmazzon a behozott mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, mint amilyeneket az uniós termelőktől megkövetel.