Akkora a baj Afganisztánban, hogy az orosz külügyminiszter amerikai és kínai társával egyeztet

Hírek2021. aug. 16.MTI - Pogár Demeter Moszkva

Az afgán elnök megfutamodása utáni helyzetről, a hatalmi szervek széteséséről és a Kabulban zajló de facto hatalomváltásról folytatott eszmecserét hétfőn az orosz és az amerikai külügyminiszter.

Szergej Lavrov és Antony Blinken orosz tájékoztatás szerint amerikai kezdeményezésre tanácskozott egymással. Blinken beszámolt a kabuli amerikai nagykövetség munkatársainak kimenekítésével kapcsolatos lépésekről és halaszthatatlan humanitárius feladatokról. Lavrov ismertette hivatali partnerével az orosz helyzetértékelést, valamint tájékoztatta az orosz nagykövetségnek az afganisztáni politikai erők politikai erőivel folytatott megbeszéléseiről.

szlamista szélsőséges tálibok a kabuli elnöki palotában 2021. augusztus 15-én, miután elfoglalták az épületet. Korábban Asraf Gáni afgán elnök elhagyta az országot. Iszlamista szélsőséges tálibok a kabuli elnöki palotában 2021. augusztus 15-én, miután elfoglalták az épületet. Korábban Asraf Gáni afgán elnök elhagyta az országot. MTI/AP/Zabi Karimi

A felek megállapodtak arról, hogy folytatják a konzultációkat Kína, Pakisztán és más érdekelt államok bevonásával egy befogadó, új feltételek közötti afgánközi párbeszéd megindítása érdekében.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Lavrov Vang Ji kínai külügyminiszterrel is megvitatta az Afganisztánban és a térségben kialakult helyzetet. A felek a szűkszavú tájékoztatás szerint emellett a küszöbönálló kétoldalú találkozókról, a koronavírus elleni küzdelemről és a második világháború "történetének meghamisítására irányuló kísérletek" elleni fellépés ügyében való egyeztetés felélénkítéséről is egyeztetést folytattak.