Áprilisban romlott a német és az euróövezeti gazdasági hangulat

Hírek2023. ápr. 18.Növekedés.hu

Áprilisban romlott a ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe

A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) hat hónapra előretekintő németországi gazdasági hangulatindexe (economic sentiment index, ESI) 4,1 pontra, idei mélypontjára csökkent áprilisban a márciusi 13,0 pontról. Az elemzői várakozások átlagában javuló, 15,3 pontos áprilisi adat szerepelt.

A mutató idén januárban először tért vissza a pozitív tartományba 2022 februárja, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta. A tavalyi legalacsonyabb értékét szeptemberben érte el az index mínusz 61,9 ponton.

A felmérésbe bevont németországi gazdasági szereplők megítélése az aktuális környezeti feltételekről azonban tízhavi csúcsra javult, a mutatószám mínusz 32,5 pontra emelkedett az előző havi mínusz 46,5 pontról. Az áprilisi érték felülmúlta az elemzői várakozásokat, a piaci konszenzus ugyanis mínusz 40,0 pont volt.

A nemzetközi pénzpiacokon uralkodó bizonytalanságot tükrözi a ZEW gazdasági hangulatindexe. A gazdasági várakozásokat több tényező is negatívan befolyásolja, a szakértők arra számítanak, hogy a bankok óvatosabbak lesznek a hitelnyújtásban. A továbbra is magas infláció és a szigorú monetáris politika is érezteti hatását. Pozitívum azonban, hogy úgy tűnik, az akut nemzetközi pénzpiaci válság veszélye elhárult; a bankok és a biztosítási ágazat eredményeinek alakulásával kapcsolatos kilátások javultak - kommentálta az eredményeket Achim Wambach, a ZEW elnöke.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója is idei mélypontjára csökkent áprilisban: 6,4 pontra süllyedt a várt 13,0 pont helyett az előző havi 10,0 pontról.

Az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató euróövezeti értéke azonban jelentősen javult, 14,4 ponttal mínusz 30,2 pontra nőtt, míg az euróövezeti inflációs várakozások mutatója 2,2 ponttal esett, mínusz 82,5 ponton állt áprilisban.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével.