Az adószakértő szerint a Bolt szabályosan működik

Hírek2023. júl. 25.Növekedés.hu

Az ügy háttere, hogy a budapesti taxitársaságok azzal vádolják a „Bolt”-ot, hogy ő az engedélyezett tevékenységét nem saját maga végzi, hanem azt kiszervezi külföldi partnerének annak érdekében, hogy kihasználva az uniós jogszabályokat, kedvezőbb feltételeket biztosítson a vele szerződött személyszállítóknak azáltal, hogy azok nem fizetnek be áfát – írja a Niveus Consulting Group kommentárjában.

11 taxistársaság tiltakozott ma a Bolt számlázási gyakorlata ellen.

Ehhez képest az adózóna írásából kiderül: Ezzel szemben a valóság az, hogy a külföldön kiállított áfamentes számlák után Magyarországon a taxis személyszállítóknak (is) meg kell fizetni az áfát, tehát valójában semmilyen kárt nem okozott a Bolt a magyar államkasszának. A Bolt felelőssége maximum abban lehet, hogy erről nem tájékoztatta – a döntően – alanyi adómentes taxisokat, de ez nem is a jogszabály által előírt feladata.
Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő jogi partne szerint A lényeg az, hogy alanyi adómentes személynek is áfafizetési kötelezettsége van itthon, abban az esetben, ha külföldről szolgáltatást vesz igénybe (tehát mondjuk jutalékot fizet a külföldi „Bolt”-nak).
Egy példával illusztrálva: feltételezve azt, hogy a Bolt 25 százalék jutalékot számláz, a taxis 100 forintot kér az útért. Ez azt jelenti, hogy a (külföldi) Bolt kiállított egy számlát 25 forint jutalékról, amelyet a taxis ki is fizetett, de ezt követően 6,75 forint áfát még be kellene fizetnie az államkasszába, tehát az államkasszát nem rövidítik meg.