Havi összehasonlításban már emelkedett az ipar teljesítménye

Hírek2023. szept. 7.Növekedés.hu

Január eleje óta csökken a hazai ipar teljesítménye: júliusban éves összehasonlításban 2,6 százalék volt a visszaesés,de az előző hónaphoz képest már látható némi emelkedés. Az autógyártás továbbra is jól teljesített, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása esetében visszaesett.

Érezteti hatását a magas infláció, a visszaeső kereslet a friss ipari adatokban: júliusban az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5%-kal mérséklődött. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 júniusához mérten 2,8%-kal nőtt - írja a Központi Statisztikai HIvatal (KSH).

Az ipari termelés csökkenésében a feldolgozóipari alágak többsége érintett volt.

A legnagyobb súlyú alágak közül a termelés leginkább a járműgyártásban bővült, a villamos berendezés gyártásában is nőtt, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása esetében visszaesett.

Az ipari termelés az év első hét hónapjában 4,5%-kal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban az előző hónaphoz képest 2,8%-kal emelkedett.