Az elmúlt évszázad legnagyobb erdőtüze pusztított Hawaii-on - Fotó

Hírek2023. aug. 15.MTI

A tűzvész sújtotta Hawaii-i szigeten, Mauin változatlanul ezernél több embert keresnek, miközben hétfő estére a halálos áldozatok száma elérte a 99-et.

Josh Green kormányzó elmondta, hogy a mobiltelefon-szolgáltatás helyreállításával páhuzamosan 2000-ről 1300-ra csökkent azok száma, akiket hozzátartozóik keresnek.

Azt is elmondta, hogy a romok átkutatása a következő tíz napban folytatódhat és a keresőkutyákkal dolgozó egységek várhatóan "naponta 10-20 áldozat maradványait találják majd meg".

A védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy a Nemzeti Gárda emberei, a parti őrség egységei és az amerikai hadsereg hadmérnökei továbbra is részt vesznek a katasztrófa utáni intézkedésekben, a fegyveres erők további egységei pedig készen állnak, hogy bekapcsolódjanak, ha szükségessé válik.

A Hawaii-szigetekhez tartozó Maui szigetén múlt kedden csaptak fel a lángok, amelyek a száraz bozótban és erős szélben rendkívül gyorsan elérték a lakott területet. A történelmi Lahaina város, az egykori Hawaii Királyság fővárosa, szinte teljesen elpusztult.A kormányzó hétvégi bejelentése szerint 2200 épület pusztult el, vagy sérült meg, amelyek csaknem 90 százaléka lakóépület. Arról is beszámolt, hogy a tűzvész mintegy 6 milliárd dollár (mintegy 21 ezer milliárd forint) kárt okozott.

Erdőtűzben megsemmisült épületek és autók a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 13-án. Lahaina, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szinte teljesen elpusztult az Egyesült Államok utóbbi száz évének legsúlyosabb erdőtüzében.Erdőtűzben megsemmisült épületek és autók a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 13-án. Lahaina, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szinte teljesen elpusztult az Egyesült Államok utóbbi száz évének legsúlyosabb erdőtüzében. MTI/AP/Rick Bowmer

A tűz keletkezésének körülményeit vizsgálják, ahogy annak körülményeit is, hogy miért nem működött a szigeten létező szirénarendszer.
A természeti katasztrófa az elmúlt évszázad legsúlyosabb erdőtüze volt az Egyesült Államokban, Hawaii történetében pedig a feljegyzések óta a második legpusztítóbb természeti csapás, aminél több halálos áldozata csak az 1946-os szökőárnak volt.