Az MVM Csoport megőrizte befektetési kategóriájú hitelminősítését a Fitch Ratingsnél is

Hírek2023. jún. 16.Növekedés.hu

2023. június 15-én sikeresen lezárult az MVM Csoport hitelminősítésének éves felülvizsgálata a Fitch Ratings hitelminősítő ügynökségnél. Az MVM az energetikai piacokon tapasztalható kihívások mellett megtartotta a magyar szuverén adósságbesorolással megegyező, befektetési kategóriájú minősítését (BBB) és annak negatív kilátását is.

Az MVM 750 millió USD volumenű, sikeres zöldkötvény-kibocsátását követően a Fitch is elvégezte a vállalatcsoport évente aktuális felülvizsgálatát. Az elemzés hangsúlyozza, hogy a 100% állami tulajdonban álló MVM 2022-es pénzügyi teljesítménye jóval a rating ügynökség várakozásai felett teljesült. Az MVM önálló hitelminősítése ennél fogva „bbb”, de a kibocsátói minősítés a Fitch módszertana szerint nem haladhatja meg a Magyar Állam jelenlegi szuverén hitelbesorolását.

2022-ben az MVM Csoport a turbulens piaci környezet ellenére a várakozásokat jóval felülmúló pénzügyi és működési eredményeket ért el, az eladósodottsági mutatók kedvezően alakultak. A hitelminősítő a következő évekre is konzervatív mutatókat jelez előre, köszönhetően az MVM integrált üzleti modelljének és prudens pénzügyi menedzsmentjének.

A közlemény szerint az MVM kulcsfontosságú szerepet játszik a hazai energiaellátásban, ami a jelentős beruházások és az átmenetileg magasabb készletállomány miatt magasabb eladósodottsággal jár, azonban ez középtávon nem veszélyezteti a főbb pénzügyi mutatók teljesülését.

Az MVM Csoport besorolását idén májusban megerősítette az S&P Global Ratings hitelminősítő is, így a nemzeti energiavállalat változatlanul befektetésre ajánlott kategóriában szerepel mindkét nemzetközi hitelügynökségnél.