Az oltások védenek az indiai mutáns ellen is

Hírek2021. máj. 16.MTI

Az új típusú koronavírus indiai variánsa a jelek szerint más változatoknál könnyebben terjed, azonban egyre nagyobb bizalommal kijelenthető, hogy az oltások e variáns ellen is védelmet nyújtanak - mondta vasárnap a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában úgy fogalmazott, hogy a hivatalosan B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott indiai koronavírus mutáns több helyen, de kis számban okozott fertőzéseket Nagy-Britanniában.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: az indiai vírusváltozat egyetlen halálesetet sem okozott azok körében, akiket beoltottak a koronavírus elleni vakcinával.Matt Hancock határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy helyénvalónak tartja-e a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások hétfőre tervezett jelentős enyhítésének végrehajtását.

A miniszter úgy fogalmazott: bizalommal kijelentheti, hogy a tervezett enyhítési lépések végrehajthatók, de elővigyázatosnak kell lenni azzal kapcsolatban, hogy e lépéseket miként hajtják végre.

A brit kormány nyitási programja alapján hétfőtől az éttermek, a pubok és a bárok megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket, kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és a stadionok, ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül.

A brit kormány négy lépésből álló nyitási menetrendjének végső, június 21-i időpontjában minden, akkor még érvényben jogi korlátozás megszűnne.

A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint a 67 milliós országban jelenleg 991 pácienst kezelnek kórházban Covid-19 betegséggel. Nyolc hónapja most először csökkent ezer alá a kórházi kezelésre szoruló Covid-19 betegek száma Nagy-Britanniában.
Januárban, a brit koronavírus-járvány tetőzésének idején csaknem 40 ezren voltak kórházban a koronavírus-fertőzésből kialakult betegség miatt.