Az oroszok szerint katasztrófa küszöbén állhatunk

Hírek2023. jan. 22.MTI

Globális katasztrófához fog vezetni, ha Ukrajnát támadófegyverekkel látják el - írta Telegram-csatornáján vasárnap Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlement alsóházának elnöke.

"A kijevi rezsim támadófegyverekkel való ellátása globális katasztrófához fog vezetni. Ha Washington és a NATO-országok olyan fegyvert szállítanak, amellyel békés városok megtámadásra és a területeink elfoglalására fognak törekedni, ahogyan az a fenyegetőzéseikben elhangzott, az erősebb fegyverekkel való megtorláshoz fog vezetni" - fogalmazott a politikus.

Vjacseszlav Vologyin szerint tarthatatlan az a más országokban megfogalmazott érvelés, amely szerint "a nukleáris hatalmak korábban nem használtak tömegpusztító fegyvereket helyi konfliktusokban". "Mert ezek az államok nem szembesültek olyan helyzettel, amikor állampolgáraik biztonsága és országuk területi épsége veszélybe került" - magyarázta a politikus. Az Állami Duma (orosz parlementi alsóház) elnöke hangsúlyozta, hogy

az amerikai kongresszus tagjainak, a Bundestag tagjainak, a francia nemzetgyűlésnek és más európai parlamenteknek tudatában kell lenniük az emberiséggel szembeni felelősségüknek.

"Döntéseivel Washington és Brüsszel szörnyű háborúba vezeti a világot: egy teljesen eltérő hadviselésbe a maitól, amikor a csapások kizárólag a kijevi rezsim által használt katonai és kritikus infrastruktúra ellen irányulnak. Tekintettel az orosz fegyverek technológiai fölényére, az ilyen döntéseket hozó külföldi politikusoknak meg kell érteniük, hogy ennek globális tragédia lehet a vége, amely elpusztítaná országukat" - írta Vjacseszlav Vologyin.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese az Ukrajnának katonai támogatást nyújtó országok ramsteini miniszteri találkozóját kommentálva azt írta a Telegramon, hogy a tanácskozás és Ukrajna nehézfegyverekkel való ellátására "nem hagy kétséget afelől", hogy az ellenségei megpróbálják kifárasztani vagy elpusztítani Oroszországot.

Dmitrij Medvegyev szerint ez egyrészt "nem lesz könnyű", másrészt pedig "elhúzódó konfliktus esetén egy adott pillanatban új katonai szövetség fog létrejönni azokból az országokból, amelyeknek elegük van az amerikaiakból és a kasztrált ebeiekből".

"Az emberiség történelmében ilyen dolgok mindig is így történtek a hosszú háborúk során. És akkor az államok végre dobni fogják az öreg Európát és a szerencsétlen ukránok maradékát, a világ pedig újra egyensúlyba kerül. Persze, természetesen, ha már túl késő ehhez" - írta a volt orosz elnök.