Bizakodnak a befektetők, javul a gazdasági hangulat az euróövezetben

Hírek2023. dec. 4.MTI

A vártnál kevésbé javult decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben a Sentix GmbH gazdaságkutató intézet legfrissebb kimutatása szerint.

A Sentix befektetői hangulatindexe decemberre mínusz 16,8 pontra, május óta a legmagasabb értékre javult a novemberi mínusz 18,6 pontról, de elmaradt a várt mínusz 15,0 ponttól. 

Decemberben a befektetői hangulatindex már sorban a harmadik hónapban javult.

Az aktuális helyzet és a kilátások megítélése is javult a megkérdezett befektetők körében. Az aktuális helyzetet mínusz 23,5 pontra értékelték mínusz 26,8 pont után, a kilátásokat pedig február óta a legjobbra, mínusz 9,8 pontra mínusz 10,0 pont után.

A Sentix a kimutatás alapján rámutat, hogy bár az index decemberi értéke a gazdasági aktivitás további lassulását jelzi, a sorban a harmadik hónapban bekövetkezett javulás azonban akár egy fordulat előszele is lehet.

Megjegyzik viszont, hogy a legnagyobb euróövezeti gazdaság, a német egyértelmű recessziós jeleket mutat. A németországi befektetői hangulatindex összességében javult ugyan decemberre vonatkozóan, az érték mínusz 25,5 pontra emelkedett mínusz 26,3 pontról.

Ez azonban az aktuális helyzet kissé jobb megítélésének tulajdonítható, ami mínusz 37,8 pontról emelkedett mínusz 35,3 pontra. Az így elért érték azonban még mindig a 2008-as pénzügyi és gazdasági válság idején elért mélységekben tart.

Az viszont, hogy a kilátások megítélése mínusz 15,3 pontra romlott mínusz 14,0 pontról egyértelműen arra utal, hogy Németországban még nem lehet trendfordulóra számítani.

A kelet-európai régióban viszont nagy, két pont körüli javulás volt regisztrálható minden mutató tekintetében. Az összesített hangulatindex 2022. februárja óta a legmagasabb szintet, mínusz 19,2 pontot ért el mínusz 21,1 pont után.

Az aktuális helyzet megítélése mínusz 27,5 pontra, május óta a legmagasabbra javult mínusz 29,0 pontról, a kilátások megítélése pedig 2022. februárja óta a legmagasabbra, mínusz 10,0 pontra emelkedett mínusz 12,8 pontról. A Sentix megállapítása szerint egy ukrajnai tűzszünet azonnal pozitív lendületet adna a kelet-európai hangulatindexek alakulásának.