Brit katonai hírszerzés: az orosz hadsereg hónapokig nem lesz képes jelentősebb előrenyomulásra

Hírek2022. dec. 12.MTI - Kertész Róbert, London

Az orosz hadsereg várhatóan hónapokig nem lesz képes jelentősebb előrenyomulásra Ukrajnában - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a múlt héten újra megfogalmazta az Ukrajnában folyó hadművelet fő céljait: kijelentése szerint Oroszország elsődleges célja a Donyec-medence és Délkelet-Ukrajna lakosságának védelme. Peszkov ugyanakkor hozzátette, hogy még sok munkába telik az érintett térségek "felszabadítása".

A brit katonai hírszerzés véleménye szerint Peszkov kijelentései arra utalnak, hogy nem változtak azok a minimális politikai célok, amelyeket Oroszország a háborúval el akar érni: Moszkva valószínűleg még mindig arra törekszik, hogy kiterjessze ellenőrzését a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni területek egészére.

Az is valószínűsíthető, hogy az orosz katonai tervezők változatlanul a Donyeck megyei mélyebb előrenyomulást tekintik elsődleges fontosságú feladatnak - áll a hétfői londoni helyzetértékelésben.

A brit katonai hírszerzés elemzői azonban nem tartják valószínűnek, hogy a jelenlegi orosz stratégiával ezek a célok elérhetők. A hétfői londoni hírszerzési összefoglaló szerint ugyanis nagyon valószínűtlen, hogy az orosz hadsereg jelenleg képes lenne olyan hatékony ütőerő kialakítására, amely alkalmas lenne e területek elfoglalására.

A brit katonai hírszerzés a hétfői beszámoló szerint azt is valószínűtlennek tartja, hogy az orosz szárazföldi erők a következő néhány hónapban műveleti szempontból jelentős előrehaladást érnének el