Brutális csapást mértek az ukrán hadiiparra az oroszok

Hírek2024. feb. 7.MTI

Nagyhatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal mért csoportos csapást az ukrán hadiipari komplexum személyzet nélküli hajókat, partvédő rakétarendszereket, sorozatvető-rakétákat és robbanóanyagot gyártó üzemeire az orosz hadsereg - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz erők előnyösebb állásokat foglaltak el Donyeck környékén és a donyecki régió déli részén, miközben három frontszakaszon 16 ukrán támadást vertek vissza.

A hadijelentés értelmében a legtöbb, szám szerint tíz ukrán roham a donyecki frontszakaszon hiúsult meg. A tájékoztatás szerint az "érintkezési vonal" mentén az ukrán fél vesztesége több mint ezer katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 290-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett több légierő-lőszerraktárt és üzemanyagraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, négy páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin önjáró és két M777-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők négy rakétáját és 104 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod megyében délután cseh RM-70 -es Vampire sorozatvetők hét rakétáját lőtte le az orosz légierő.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a szervezet küldöttségének élén szerdán látogatást tett az orosz ellenőrzés alá került zaporizzsjai atomerőműben.

Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) szerdán felvette a szélsőséges és terrorista tevékenységet folytató személyek listájára Kirilo Budanovot, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) vezetőjét, valamint Mikola Olescsukot, az ukrán légierő, és Olekszij Nejizspapát, a haditengerészet parancsnokát.

Az orosz bankok befagyasztják a lajstromban szereplő személyek pénzeszközeit és felfüggesztik szolgáltatásaikat. Egy moszkvai bíróság decemberben - a távollétében, terrorizmus címén - elrendelte Budanov letartóztatását, akit az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) 104 terrorcselekmény elkövetésével vádolt meg.