Budapest új parkot kapott - A helyszínen megtekinthető, hogy miként nézett ki a környék '56-ban

Hírek2022. okt. 22.MTI

Elkészült a II. kerületben a Széna téri emlékpark az egykori Volánbusz-pályaudvar helyén. Több mint hétezer négyzetméter újult meg.

A II. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint a lehető legnagyobb zöldfelület kialakításán túl cél volt a főbb gyalogos és kerékpáros közlekedési irányok megtartása, az akadálymentesítés, valamint kerékpártárolók, új közvilágítási és térfigyelő rendszer és a köztéri wifi rendszer kiépítése is.

Új köztéri elemként megjelenik a városfalat idéző installáció, vízjáték, több utcabútor került a térre és esztétikusabbá váltak a metró szellőzői.

A téren három kronoszkóp is helyet kapott, amelyek segítségével a tér adott pontjairól vissza lehet tekinteni az időben, és a Fortepan fotói által látható, hogyan mutatott a tér az 1930-as években, az 1945-ös ostrom idején és 1956-ban, a forradalom napjaiban.

A megújult Széna térre 68 fát ültettek, és a kivitelezés során fellelt régi Szent János kórház régészeti maradványait a helyszínen állítják ki Dévényi Tamás építész koncepciója alapján - közölte az önkormányzat.