Csányi Sándor: Mi álljuk a versenyt!

Hírek2024. feb. 16.Növekedés.hu

Az OTP Bank Önkormányzati Fórum című eseményén, több mint 200 település képviseltette magát. Bő fél évszázados kapcsolat és tapasztalat áll az önkormányzatok és a piacvezető bank stratégiai partnersége mögött, ami jó alap a jövőbeni fejlesztésekről, a még szorosabb együttműködésről szóló párbeszédhez.

Egy vállalkozás fejlődését ritkán követik az emberek, ugyanakkor, ha egy településen új játszóteret, uszodát vagy rendelőt adnak át, arról mindenki beszél. Az emberek érdeklődnek szűkebb környezetük, lakóhelyük fejlesztései iránt, és felelősséget is éreznek ezekért - írja az OTP.

Az OTP Bank 1971-ben vette át az akkori tanácsok számlavezetési feladatait, tehát 53 éve intézi az önkormányzatok és jogelődjeik pénzügyeit.

Az OTP Bank a helyhatóságok stratégiai partnere, így komoly részt vállal a hazai települések mindennapi működésében, a hitelezésükben, a beruházásaik megtervezésében előfinanszírozásában és végrehajtásában is.

Jól érzékelteti az OTP Bank elkötelezettségét az önkormányzati szektor iránt, hogy a települések betéteinek több mint hatvan, a hiteleiknek pedig több mint ötven százalékát kezeli a bank.

Önkormányzataink az uniós csatlakozás óta 7 000 milliárd forint értékű fejlesztést valósítottak meg.

Az OTP Bank minden eddigi 100 forint uniós támogatáshoz 25 forint kiegészítő finanszírozást – önerőt, finanszírozási előleget – biztosított önkormányzati partnereinek.

Az OTP Bank fiókhálózatával, tanácsadói hálózatával, kontakt pontjaival az egész országban jelen van. A hitelintézet kollégái egyedülálló tudást halmoztak fel az elmúlt évtizedekben, aminek köszönhetően páratlan ügyfélismerettel rendelkeznek, a települések előtt álló lehetőségek mellett tisztában vannak a problémákkal és a kihívásokkal is, és azokra igyekeznek az önkormányzatokkal közösen megoldást találni.

Természetesen ezen a területen is nagyarányú a digitalizáció, és az OTP Bank piacvezetőhöz méltó, korszerű termékskálát biztosít partnerei számára, akiknek így több ideje és energiája jut a fejlesztésekre.

A stratégiai kapcsolatok erősítése érdekében az OTP Bank a közelmúltban partnerségi megállapodásokat is kötött a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (2016), a Megyei Jogú Városok Szövetségével (2019), illetve a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségével (2022).

„Rendkívül stabil az OTP Bank, a tavalyi évben az európai bankfelügyelet 70 legnagyobb bankot érintő stressz-tesztjén egyedüli magyar bankként az EU 4. legstabilabb bankja lett. Ezen felül kevés olyan bank működik Európában, amely olyan korszerű szolgáltatást tud nyújtani, mint mi. Az OTP és az önkormányzatok sorsa gyorsan összekapcsolódott, ez a kapcsolat 53 évre tekint vissza. Jelenleg sincs olyan forrásigény, amelyhez az OTP Bank ne tudna segítséget, megoldást nyújtani. (…) Szabad a bankválasztás, ennek ellenére az önkormányzatok 58%-a nálunk vezeti a számláját. Mi álljuk a versenyt”- mondta köszöntő beszédében Csányi Sándor.

A bankok ismerik a projekteket és a projektgazdákat is, van apparátusuk, szaktudásuk is ahhoz, hogy részt vállaljanak a támogatásközvetítésben. Bízom benne, hogy az új kormányzati feladatmegosztás jóval hatékonyabbá teszi a különböző források felhasználását”- tette hozzá az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Az egész ország érdeke, hogy a jövőben megvalósuló fejlesztések egymásra is pozitív hatást gyakoroljanak, és ne elszigetelten jöjjenek létre. Ez a gondolkodásmód nem csupán gazdasági előnyökkel jár, de hasznos lehet a települések és a finanszírozó pénzintézetek számára is. Az önkormányzatok közötti együttműködés javítása, a fejlesztések harmonizálása tovább gyorsíthatja és hatékonyabbá teheti a hazánkba érkező uniós források felhasználását.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter előadásában a területfejlesztés új koncepciójáról beszélt.

Elmondta, hogy a jövő városai nemcsak önmagukért, hanem a környező településekért is felelősséget vállalnak. A jövő városai nem pusztán közigazgatási, hanem fejlesztéspolitikai egységek is lesznek.

Ezeknek a településeknek a jövőben nem versenyezniük kell egymással, hanem együttműködni. A fejlesztéspolitikát a jövőben a hagyományos közigazgatási egység mellett egyre inkább a funkcionális várostérségek alapján kell szervezni. Olyan szemléletet szeretnénk meghonosítani, amely nem a városok kizárólagosságán alapul, hanem a városok területi ellátásban viselt felelősségén – tette hozzá a miniszter.

A bankok és az önkormányzatok közötti együttműködések fejlesztésével, a digitalizáció fokozásával hosszútávon fenntartható, zöldebb projektek jöhetnek létre. A banki működésben például cél az, hogy csak azok a dokumentumok jöjjenek létre papír alapon, amelyeket a központi közigazgatás előír, minden egyebet digitálisan, távoli eléréssel bocsássanak rendelkezésre a hitelintézetek.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az OTP Bank esetében tovább egyszerűsödnek majd a hitelezési folyamatok, mivel például az állami nyilvántartásokban szereplő költségvetési adatok alkalmazásával gyorsabb és pontosabb lehet a hitelezésben a limitállítás, a keretek és a hitelösszeg megállapítása - olvasható az OTP közleményében.