Csökkent az egyajánlatos közbeszerzések száma és értéke

Hírek2023. ápr. 13.Sz.A.

A tavalyi szint közel felére esett vissza a közbeszerzések értéke az első negyedévben. Csökkent az egyajánlatos szerződések aránya, és 100 pályázatból 81-et kkv-k nyernek - derül ki a Közbeszerzési Hatóság első negyedéves jelentéséből.

Csökkent az egyajánlatos közbeszerzések aránya mind az uniós mind a nemzeti eljárásrend szerint - mondta Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke az első negyedéves gyorsjelentést ismertető sajtótájékoztatón.

Átlagosan hét pályázó indult egy-egy tenderen az első negyedévben, emelkedett a nyertes hazai kkv-k aránya – derül ki a Közbeszerzési Hatóság friss adataiból.

Átrendeződött a közbeszerzési piac: eddig a fele építési beruházás volt, most ez változott, egyharmad-egyharmad arányban osztozik a közbeszerzési piacon az építési, a szolgáltatási és az árubeszerzés.

A közbeszerzéseknél az építési beruházás a harmadik helyre esett vissza 208,6 milliárd forinttal, 255,4 milliárd forint jutott a szolgáltatásokra, 240 milliárd forint az árubeszerzésre.

- A nemzetgazdasági helyzet és az ukrajnai háború következménye ez a változás – tette hozzá Kovács László.

Az első negyedévben 1702 eredményes közbeszerzést folytattak le 704 milliárd forint értékben, ami csökkenés a tavalyi első negyedévhez képest, amikor 1374 milliárd forintot tett ki az eljárások összértéke.

A kkv-k aránya 81 százalékra emelkedett, és a zöld szempontokat tartalmazó beruházások értéke is nőtt az első negyedévben.

Az egyajánlatos közbeszerzések aránya csökkent, az uniós eljárásrend szerint az egyajánlatos eljárások értkének aránya 21,2 százalék volt az első negyedévben, ugyanez az arány a nemzeti eljárásrendben az érték aránya 6 százaléka, ami csökkenés a tavalyi 12,8 százalék után.

Az egyajánlatos szerződések aránya az egészségügyi eljárásokban magasabb - mondta kérdésre válaszolva Kovács László.

Az eljárások száma alapján 13,8 százalékra csökkent a tavalyi 20,1 százalékról az egyajánlatos beszerzések száma.

- A közbeszerzések értékének mérséklődése a háború egyik következménye, a gazdasági bizonytalanság miatt ugyanis több beruházást leállítottak és elhalasztották – mondta el Kovács László.

Kiemelte, hogy az infláció emelkedése csak később tükröződik a közbeszerzésekben, ennek  a csúszási ideje hozzávetőleg egy év.

- Az Integritás Hatósággal jó a kapcsolat – mondta a tavaly novemberben megalakult grémiummal kapcsolatban Kovács László

A közbeszerzésekkel kapcsolatos uniós kritikákat alapvetően politikai természetűnek nevezte, mert – mint mondta - a magyar közbeszerzési rendszer átlátható. az EU 17 indikátor alapján vizsgálja a közbeszerzéseket, ennek egyik pontja az átláthatóság, ahol 100 százalékos rátát ér el Magyarország.

Hangsúlyozta: az Integritás Hatóság szerint az átláthatósági jogszabályi keret rendelkezésre áll.

Hozzátette, hogy az uniós államok háromnegyedében majdnem ugyanilyen magas az egyajánlatos közbeszerzések aránya, sőt, van ahol még magasabb is az arány, ezért nem szakmai indíttatású problémákról van szó.

Kiemelte: egyrészt vizsgálják az eljárások kihirdetését, másrészt a megkötött szerződéseket is, továbbá készítenek kockázatelemzéseket is - tette hozzá Kovács László.