Csúcskategóriás harci helikopterről tárgyalt a Honvédség

Hírek2023. feb. 21.Növekedés.hu

Olasz–magyar kétoldalú katonai tárgyalások zajlottak Firenzében, melynek során az olasz fél több csúcskategóriás fegyverrendszer eladását is felajánlotta a Magyar Honvédségnek. Olyan eszközrendszerek kerültek szóba, amelyek sorsa régóta nyitott kérdés a magyar haderőfejlesztéssel kapcsolatban.

Olasz–magyar kétoldalú katonai tárgyalások zajlottak Firenzében, az olasz hadsereg legmagasabb szintű műszaki-igazgatási szervének, a Segredifesa-nak a parancsnokságán - olvasható a Világgazdaság online hasábjain

A helyi lapok közleményei alapján Magyarországot Tömböl László nyugállományú vezérezredes, korábban a Miniszterelnöki Kormányiroda Védelmi Fejlesztési Titkárságának főtanácsadója képviselte, míg az olasz fél részéről Luciano Portolano altábornagy vett részt a megbeszélésen. 

Az olasz hadsereg altábornagya kiemelte, hogy reményei szerint a már eddig is baráti olasz–magyar kapcsolat tovább erősíthető. Ennek érdekében az olasz védelmiipar készen áll, hogy minden szükséges támogatást megadjon a magyar haderőfejlesztéshez.

A megbeszélés során Tömböl László kifejtette, Magyarország különösen érdekelt az Olaszországgal való együttműködés elmélyítésében a védelmiipar terén 

A felek három konkrét hadiipari terméket, illetve termékkategóriát jelöltek meg, ahol a jövőben lehetséges a magyar-olasz együttműködés - írja a Világgazdaság.

  • az első támadóhelikopterek szegmense, kiváltképp az új AW249 NEES (képünkön) típus,
  • pilóta nélküli légirendszerek (UAS),
  • illetve pilóta nélküli légirendszerek elhárítása (C-UAS).

Olaszország mindhárom kategóriában élen jár a fegyverfejlesztések terén, továbbá az olasz hadiipar termékei nemzetközi szinten is elismertnek számítanak. Az említett eszközök közül az olasz pilóta nélküli rendszerek, drónok; illetve a drónelhárító rendszerek egyaránt kipróbált technikának számítanak. A Magyar Honvédség fejlesztése során pedig az ilyen jellegű eszközök beszerzése valóban fontos lehet.

Az említett harci helikopter valójában egy teljesen új fejlesztés, még az olasz haderő is csak 2025-ben állíthatja majd szolgálatba. A magyar légierő ugyan már vásárolt új helikoptereket, de a Mi-24-es harci helikopterek váltótípúsa még valóban nem lett meghatározva. Erre a célra pedig a technikai adatok alapján az AW249 NEES tényleg kiváló lehet. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy hasonló képességű, modern harci helikopter nem nagyon van most a NATO országok fegyverpiacán és egy ilyen új, friss fejlesztés megvásárlása beleillene a magyar haderőfejlesztési koncepcióba. 

A Világgazdaság az üggyel kapcsolatban a magyar Honvédelmi Minisztériumot is felkereste.

A megbeszéléseken a két ország képviselői áttekintették az olasz–magyar hadiipari együttműködés új lehetőségeit. A tárgyalásokon elsődlegesen személyes kapcsolatfelvétel történt. A felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az országaikban zajló haderőfejlesztési programokról és védelemipari fejlesztésekről. Reményeink szerint a párbeszéd szakértői szinten is tovább folytatható a két ország közötti együttműködés erősítése érdekében. - írta a portálnak küldött válaszában a tárca sajtóosztálya.