Egymilliárd adag vakcinát ajándékoznak a G7-ek

Hírek2021. jún. 13.MTI-Növekedés

Több mint egymilliárd adag koronavírus-vakcinát adományoz a kevésbé tehetős országoknak a hét vezető ipari hatalom csoportja (G7) - jelentette be a Hetek háromnapos angliai csúcstalálkozójának vasárnapi zárónapja után Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a G7-csúcs helyszínén, a délnyugat-angliai Cornwall megye Carbis Bay nevű kisvárosában tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a koronavírus elleni oltóanyagokat a G7-csoport vagy közvetlenül juttatja el a célországokba, vagy a szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott COVAX beszerzési program finanszírozásának emelésével tesz hozzáférhetővé pótlólagos dózisokat.

A brit kormányfő külön kiemelte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű vakcináját, amellyel eddig több mint 500 millió embert oltottak be világszerte. Azt mondta, ez a világ legnépszerűbb oltóanyaga, nem utolsósorban azért, mert önköltségi áron hozzáférhető.

Ugyancsak a G7-csúcson Emmanuel Macron francia elnök a BBC tudósítása szerintarról beszélt: még többet kell tenni annak érdekében, hogy a szegényebb országok előállítsák saját Covid-oltóanyagukat. Azt mondta, hogy az „oltási szükséglet” 20 százaléka Afrikában van, de ott a vakcinatermelésnek csak az 1 százaléka zajlik. 1% -át teszi ki. Afrika lakossága körülbelül 1,3 milliárd fő, a világ népességének körülbelül 17 százaléka.

Az Unicef még a G7-csúcstalálkozó előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy folyamatos vakcinaellátásra van szükség egész évben, nem pedig arra, hogy a gazdag országok egyszerre osszák szét a megmaradt adagjukat. Ellenkező esetben több millió dózis mehet veszendőbe, mivel a szegényebb országoknak nem lesz erőforrásuk mindenkit beoltani, mielőtt az oltóanyagok lejárnának.