Elég sokat csökkent az euróövezetben az építőipari termelés

Hírek2023. feb. 20.MTI

Decemberben csökkent az euróövezeti építőipari termelés éves és havi összevetésben is - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala.

Az euróövezetben tavaly az utolsó hónapban az egy évvel korábbihoz képest 1,3 százalékos volt az építőipari termelés csökkenése, ez volt az első zsugorodást mutató hónap 2021 decembere óta, egyben a legnagyobb mértékű éves visszaesés 2021 augusztusa óta. Novemberben 1,6 százalékos volt az éves növekedési ütem.

Az előző hónaphoz képest szezonális kiigazítással 2,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés az euróövezetben decemberben az Eurostat első becslése szerint. Novemberben 0,1 százalékos volt a havi csökkenés.

Az Európai Unióban 2,0 százalékkal csökkent decemberben az építőipari termelés a novemberihez viszonyítva. Novemberben az EU-ban 0,1 százalékkal nőtt építőipari termelés. Az egy évvel korábbinál 0,4 százalékkal csökkent decemberben az EU építőipari termelése, novemberben 1,9 százalékos volt az éves növekedés.

Decemberben Németországban csökkent legnagyobb mértékben az építőipari termelés, 8,0 százalékkal. Ausztriában 7,6 százalékos, Lengyelországban 3,8 százalékos volt a havi csökkenés. Az építőipari termelés decemberben Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben az előző havihoz képest, 10,6 százalékkal. A szlovákiai építőipari termelés 9,5 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, Svédországban pedig 4,3 százalékkal.

A legnagyobb éves növekedést Szlovéniában regisztrálták decemberben, 74,5 százalékkal. Romániában 18,4 százalékkal nőtt decemberben az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, Hollandiában pedig 4,9 százalékkal. Az építőipari termelésben a legnagyobb éves csökkenés Németországban következett be decemberben, 8,2 százalékos. Spanyolországban 6,3 százalékkal, Ausztriában 6,0 százalékkal csökkent a havi termelés éves bázison.