Elemző: A negyedik negyedév durva lesz a cégeknek

Hírek2022. szept. 15.Növekedés.hu

Jelenleg minden a gázárak körül forog, ezért nehéz gazdasági előrejelzéseket is tenni – hangzott el a Portfolio Property Investment Forum konferenciájának panelbeszélgetésében.

A közgazdászok szerint a fő kérdés az, mennyire lesz mély és hosszú a recesszió a gazdaságban, de van esélyünk arra, hogy ne egy több évig elhúzódó válság felé tartsunk éppen. Közben viszont bőven vannak kockázatok, a forintot például fontos lenne 400 körül stabilizálni, hogy ne legyen még nagyobb a baj.

Van esély arra, hogy a következő egy-két évben csökken majd a gázár problémája, jelenleg ugyanis az európai országok egymás elől veszik el a gázt – mondta a panelbeszélgetésben Zsiday Viktor. Ráadásul a Citadella Alap portfóliómenedzsere szerint sokan alulbecsülik a fogyasztók alkalmazkodási képességeit. Az nagyon valószínű, hogy lesz Magyarországon recesszió, szerintem már zajlik is, az a kérdés, ez mennyire lesz mély - véli Zsiday.

Jelenleg mindent a gázhelyzet mozgat, Magyarország pedig ennek jelentősen kitett még régiós összevetésben is – emelte ki Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központjának igazgatója.

Szerinte az idei negyedik negyedév „durva lesz”, a cégek jelentős része most szembesül majd a megemelkedett energiaárakkal.

Tardos Gergely úgy látja, hogy jó eséllyel egy hirtelen leállás jön a magyar gazdaságban, ami hasonló lehet a globális koronavírus-járvány idejéhez. Elképzelhető, hogy a jelentős alkalmazkodás, keresletcsökkenés már elindult, erre utal például az európai tározók viszonylag gyors feltöltése.

Ha szerencsénk van, akkor lehet, hogy már jövő nyáron könnyebb lesz a helyzet, ha nem, akkor ez eltart néhány évig - fogalmazta meg az OTP Bank szakembere. Tardos szerint 160-180 eurós gázár mellett jövőre a magyar gazdaság megúszthatja stagnálással, ennél magasabb világpiaci ár mellett akár visszaesés is jöhet.

Azt becsüljük, hogy a magyar cégek 20-40 százaléka még csak ezután szembesül majd a magasabb energiaszámlákkal, hiszen az októberben induló gázév és a januárban kezdődő áramév elején kapják majd meg a magasabb összegű számlákat – emelte ki Madár István.

Ennek eredményeként a Portfolio vezető elemzője szerint ősszel még egy újabb ársokk jöhet a gazdaságban, az ehhez kapcsolódó alkalmazkodás pedig sok cég esetében akár a bezárást is elhozhatja.

A szakértők egyet értettek, hogy a háborútól függetlenül látszott egy sor probléma a magyar gazdaságban, a költségvetési kiigazítás szükségessége és a lassuló gazdasági növekedés nem új kockázat. Ugyanakkor Tardos Gergely szerint alacsonyabb gázárak mellett most nem az lenne a kérdés, bezárnak-e a cégek, meddig kell emelni a kamatot, csak a lassulás mértéke lenne kérdéses. Az OTP elemzője szerint alapvetően három dolog határozhatja meg, melyik cégek kerülhetnek bajba a következő hónapokban: mennyire energiaintenzív az adott iparág, mennyire tudják áthárítani a költségek emelkedését, illetve mennyire ciklikus a szektor, hogyan reagál a kereslet visszaesésére.