Elemző: az export februári teljesítménye jelentős meglepetést jelent

Hírek2024. ápr. 4.Növekedés.hu

A ma reggeli termék-külkereskedelmi adatokhoz az alábbi kommentárt fűzném - írja kommentárjában Molnár Dániel senior makrogazdasági elemző.

Februárban ismét jelentős, 1,7 milliárd eurós többlet alakult ki a termék-külkereskedelmi mérlegben. A forgalom mindkét relációban csökkent: a behozatal esetében euróban számítva éves alapon 11,6, míg a kivitel esetében 2,4 százalékkal. Forintban számolva 10,9, illetve 1,6 százalékos mérséklődés történt egy év alatt.

Az export februári teljesítménye jelentős meglepetést jelent, tekintve, hogy a kivitel értéke januárban még 10 százalékkal csökkent éves bázison.

Habár a KSH az első becslés keretében még nem közöl volumenadatot, a januári exportárváltozást felhasználva ez érdemi, 5 százalék feletti volumenbővülést indukál. A KSH ugyan csak holnap publikálja a februári ipari adat első becslését, azonban a mai export adat alapján elképzelhető, hogy kedvező számok látnak majd napvilágot az ipar februári teljesítménye kapcsán is.

Az import visszaesésének mértéke is érdemben mérséklődött az előző hónaphoz képest, ugyanakkor itt a januári árváltozás még mindig kismértékű volumencsökkenést indukál. Viszont a magasabb importadatban a kedvezőbb export importigénye mellett a fogyasztás és a beruházások felfutása is szerepet játszhatott.

A tavalyi év során a nettó export érdemben hozzájárult a gazdasági visszaesés mérséklődéséhez. Ugyanakkor a második félévtől kezdődően a külső kereslet romlása, elsősorban legfontosabb felvevőpiacunk, a német gazdaság problémái, mint a magas energiaárak, a magyar termékkivitelt is visszavetette. A külső kereslet várhatóan a következő hónapokban is visszafogottan alakulhat, bár a legfrissebb hangulatindexek már javulást mutatnak a német iparban, főleg a járműgyártásban, a müncheni Ifo Gazdaságkutató Intézet felmérése szerint. A külső kereslet rendeződése szükséges a gazdasági növekedés dinamizálásához az idei évben, míg középtávon a folyamatban lévő beruházások termelőre fordulása támogathatja az exportteljesítményt.