Elhunyt a volt olasz köztársasági elnök, aki 1956-ban Moszkva mellé állt

Hírek2023. szept. 23.Sz.A.

98 éves korában elhunyt Giorgio Napolitano volat olasz köztérsasági elnök, akit kétszer is megválasztottak Olaszország elnökének. Napolitanio kommunista politikusként kezdte pályafutását, az 1956-os forradalom idején a Szovjetunió mellé állt, majd évtizedekkel később önkritikát gyakorolt.

Napolitano 1925-ben Nápolyban született, és a második világháború végén csatlakozott az Olasz Kommunista Párthoz.

70 éves politikai pályafutása során volt honatya, házelnök, EP-képviselő és belügyminiszter is - írja az Euronews.

Napolitano az Olasz Kommunista Párt (PCI) 1991-es feloszlásáig a párt tagja maradt.

Napolitano volt az első az ország történetében, aki kétszer is betöltötte az államfői posztot. 2006-ban lett az Olasz Köztársaság 11. elnöke, majd 2013-ban ismét megválasztották a második hétéves ciklusára. Idős korára hivatkozva 2015-ben mondott le. 

Napolitano első sorban a 2011-es pénzügyi válságkezelése miatt lett ismert. Akkor a parlamenti erőviszonyokra fittyet hányva az Európai Bizottság korábbi tagját Mario Montit nevezte ki kormányfőnek, ezzel visszaszerezve a piacok bizalmát. Két évvel később pedig hosszas belpolitikai válság után ő hozta össze Enrico Letta koalíciós kormányát. 

Giorgio Napolitano volt olasz köztársasági elnök

Forrás: MTI/AP/Riccardo da Luca

Napolitano az 1956-os forradalom idején Moszkva pártját fogta, támogatásáról és szolidaritásáról biztosította Moszkvát. Az Olasz Kommunista Párt véleménye - amely szerint szükséges volt Magyarország megszállása - akkoriban erősen megosztotta az olasz társadalmat, és a magyar forradalom mellett több tüntetésre is sor került. Napolitano évtizedekkel később besimerte tévedését, önkritikát gyakorolt.

A magyar forradalom megítélése az akkor erős pártnak számító PCI-n belül is komoly nézeteltérést váltott ki, mert sokan nem osztották a hivatalos moszkvai álláspontot.

2006-ban Napolitano elnökként Magyarországon tett látogatást, a hivatalában fogadta őt Sólyom László akkori köztársasági elnök.

Sólyom László akkor úgy fogalmazott, hogy életútja alapján biztos abban, hogy Napolitano változtatott az 1956-os forradalommal kapcsolatos korábbi álláspontján. Napolitano budapesti útja során Nagy Imre sírjához is ellátogatott, és tisztelgett a politikus emléke előtt.

Az olasz elnök magyarországi látogatásának akkori apropója többek között az 1956-os forradalom 50. évfordulójának megünneplése volt.

Nemcsak állami kötelezettségemnek tettem eleget látogatásommal, hanem saját személyes politikai és erkölcsi döntésemnek is

– fogalmazott, hozzátéve, hogy nem véletlenül vezetett első útja a magyar forradalom mártírjainak rákoskeresztúri nyughelyéhez.

Az olasz államfő akkor kitért arra is, hogy 1956-ban az olasz állami vezetés támogatta a magyar forradalmat, és „sokan voltak, akik azóta rájöttek, mennyire előremutató volt a magyarok küzdelme”.