Elismerték az ukránok - orosz zászló leng a bahmuti városházán

Hírek2023. ápr. 4.MTI

Szerhij Cserevatij, az ukrán keleti fegyveres erők szóvivője kedden egy tévéműsorban elismerte, hogy a Wagner orosz zsoldoscsoport valóban kitűzött egy orosz zászlót a Donyeck megyei Bahmutban a városházára, a hivatali épület azonban szavai szerint már régóta megsemmisült.

A szóvivő elismerte, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója valószínűleg járt Bahmutban.

Zászlókat tűz ki olyan épületekre, amelyek fizikailag régóta nem léteznek, mint például közlése szerint a városházára, amely egyszerűen megsemmisült

- fogalmazott Cserevatij.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is Bahmut áll az orosz hadsereg - elsősorban a Wagner-csoport - támadásainak középpontjában.

Csak az elmúlt 24 órában 32 ellenséges támadás és 26 összecsapás történt magában Bahmutban és a város környékén

- emelte ki. Kifejtette, hogy 238 alkalommal nyitottak tüzet az orosz erők az ukrán katonák állásaira ágyúkkal és rakétatüzérségi eszközökkel. Eközben 91 orosz katona vesztette életét, 119-en sérültek meg a harcokban, megsemmisült egy orosz harckocsi, egy Grad rakéta-sorozatvető és három lőszerraktár - tette hozzá.

Prigozsin hétfőn kijelentette, hogy az orosz erők "jogi értelemben" elfoglalták Bahmutot. Egyúttal elismerte, hogy a város nyugati részében maradtak ukrán csapatok - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Olekszij Dmitraskovszkij, a délkelet-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontjának képviselője úgyszintén az ukrán televíziók által sugárzott műsorban kijelentette, hogy az orosz csapatoknak nincs logisztikájuk ahhoz, hogy a teljes arcvonalon harci műveleteket hajtsanak végre, ezért nem támadnak az utóbbi időben a Zaporizzsja megyei frontszakaszon.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője arról beszélt a tévéműsorban, hogy az orosz erők változatlanul napi szinten tíz-tizenöt, legfeljebb húsz irányított légibombát lőnek ki a frontvonalra és a front menti területekre. Hozzátette, hogy olyan lövedékeket indítanak Szu-35 és Szu-34-es gépekről, amelyek akár hetven kilométert is képesek repülni, és komoly fenyegetést jelentenek. Elismerte, hogy az ukrán légierőnek nincsenek eszközei, amelyekkel hatékonyan reagálhatna ezekre a támadásokra. Ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajnának emiatt nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekre - például Patriot típusú rendszerre - és modern többcélú vadászgépekre van szüksége.