Elképesztő éve volt az AutoWallis Csoportnak

Hírek2024. feb. 29.Növekedés.hu

2023-ban is rekord árbevételt és nyereséget ért el az AutoWallis Csoport, ezzel eddigi ötéves tőzsdei pályafutása alatt megnégyszerezte árbevételét, miközben nyeresége a tízszeresére ugrott. A tavalyi növekedést is akvizíciók támogatták az organikus bővülés mellett, így a már döntően régiós jelenlétű vállalat 366 milliárd forintos árbevételt és 20 milliárd forintos EBITDA-t ért el, az egy részvényre jutó nyeresége pedig 21 forint fölé emelkedett.

Az AutoWallis Csoport árbevétele a Nagykereskedelmi üzletágban 217,3 milliárd (+37%), míg Kiskereskedelmi üzletágában 149 milliárd forintra emelkedett (+34%).

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója az eredmények kapcsán elmondta, hogy

  • a Csoport töretlen, lendületes fejlődése a következetesen végrehajtott növekedési stratégiának köszönhető, melynek során a bővülést az organikus fejlődés mellett akvizíciók is támogatják.
  • Kiemelte, hogy tavaly elsősorban szolgáltatási területen (többek között flottakezelés, autómegosztás) hajtottak végre akvizíciókat, miközben az ázsiai gyártók térnyerését felismerve az elsők között léptek partnerségre olyan kínai márkákkal, mint a BYD és az MG.
  • Az AutoWallis egyre erősödő régiós pozícióját jól mutatja, hogy az árbevétel közel 60 százaléka származott a nemzetközi piacokról, és az Opel újabb öt évre meghosszabbította a Csoport nagykereskedelemi szerződését a közép-kelet-európai régió négy országában.

Müllner Zsolt, az AutoWallis elnöke hozzátette, hogy

  • a vállalat 5 évvel ezelőtti tőzsdére lépésekor meghirdetett, majd 2021-ben felfelé módosított növekedési stratégia több pontját az AutoWallis időarányosan túlteljesítette, így várhatóan az idei első félévben ismét felfelé módosíthatják a korábban kitűzött értékesítési és gazdálkodási tervszámokat.