Elzárná a csapokat az agglomerációban a főváros

Hírek2023. nov. 9.Növekedés.hu

A kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fővárosi Önkormányzat azzal fenyegetőzik, hogy elzárja a vizet az agglomerációban élők elől és így több százezer állampolgár az Alaptörvényben rögzített joga ellenére ellátás nélkül maradjon. Ezért Lantos Csaba energiaügyi miniszter kezdeményezi a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát, hogy azok kizárják a vízátadási szerződések felmondásával való fenyegetés lehetőségét és kezdeményezi a hazai vízfogyasztás helyzetének ellátásbiztonsági szempontú áttekintését fenntartva a lakossági felhasználók rezsicsökkentésének megőrzését.

Karácsony Gergely 214 milliárd forintos megtakarítással vette át a főváros vezetését és az egyre növekvő iparűzési adóbevételek ellenére Gyurcsány városházi embereivel együtt a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát. Ennek az árát most megszorításokkal és más településen élőkkel akarja megfizettetni.

A kormány célja, hogy a magyar családok számára hosszú távon biztosított legyen a minőségi vízszolgáltatás, ezért - a rezsicsökkentés megőrzése mellett - fenntartja és erősíti az ellátás biztonságát. Emiatt elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat azzal fenyegeti és zsarolja az agglomerációs településeken élőket, hogy elzárja előlük a vizet és ezáltal több százezer állampolgár ellátás nélkül maradjon és sérelmet szenvedjen az Alaptörvényben rögzített, egészséges ivóvízhez való hozzáféréshez fűződő joga.  

Ezért Lantos Csaba energiaügyi miniszter levélben tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert arról, hogy

kezdeményezi a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát annak érdekében, hogy azok egyértelműen kizárják az állami ellátási felelősség ellátását szolgáló vízátadási szerződések - a cégérdekre hivatkozva történő - felmondásával való fenyegetés lehetőségét. Emellett kezdeményezi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökénél

a hazai vízfogyasztás általános helyzetének ellátásbiztonsági szempontú áttekintését,

egyértelműen rögzítve, hogy a lakossági felhasználók rezsicsökkentését e területen is változatlan formában kell fenntartani.

Magyarországon minden településen elérhető az egészséges ivóvíz, a szennyvízkezeléssel való ellátottság pedig több mint 86 százalékos, a szennyvíztelepek száma tíz év alatt megkétszereződött, ma már több mint 800 telep működik.

Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók okozta nemzetközi energiaválság azonban a víziközmű-rendszerre is hatással van és a kezelése nagy kihívást jelent az önkormányzatok és a cégek számára.

Az ágazatot érintő kihívásokra rövid- és hosszú távú megoldásokat nyújt a Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégia, amely garantálja a víziközmű-szolgáltatás ellátásbiztonságát és műszaki-technológiai állapotának fenntartását, valamint a hálózat karbantartását és szükséges rekonstrukcióját. Emellett az Energiaügyi Minisztérium egy nagyszabású, az ivóvízhálózat fejlesztését célzó program indításán dolgozik