EM: 88 százalék feletti a hazai gáztározók töltöttsége

Hírek2023. aug. 25.Növekedés.hu

A tavalyi tapasztalatokra figyelemmel újította meg a földgázellátás esetleges zavarainak kezelését célzó előírásokat az Energiaügyi Minisztérium. A magyar családok az átdolgozott rendelkezések szerint is a legmagasabb szintű védelmet élvezik, bármiféle korlátozás nélkül. A hazai fogyasztók biztonságát erősíti a kiemelkedő kapacitású hazai gáztárolók már most 88 százalék feletti töltöttsége - írja az Energiaügyi Minisztérium.

Az elmúlt évtizedben jelentősen átalakult a gázfogyasztás struktúrája, a fejlettebb kommunikációs és informatikai rendszerek hatékonyabb vészhelyzet-kezelést tesznek lehetővé. A szakminisztérium az érintettek bevonásával elvégezte a kapcsolódó előírások felülvizsgálatát.

Az aktualizált szabályozás célja változatlanul a magyar fogyasztók gázellátásának folyamatos biztosítása.

A megjelent kormányrendelet határozza meg az eredményesen alkalmazható megelőzési intézkedéseket, indokolt esetben szükséges beavatkozásokat.

A korlátozási besorolási és nyilvántartási rendszer időszerű megújítása miatt az átdolgozott szabályok zöme megfelelő felkészülési időt biztosítva 2024 elején lép hatályba.

Az eddigi gyakorlattal és a nemzetközi előírásokkal összhangban a havária helyzetek minden társadalmi, gazdasági szektorra kiterjedő, hatékony kezeléséhez szükséges lépéseket az energiaügyi miniszter által vezetett Válsághelyzeti Bizottság készítheti elő és koordinálhatja.

Magyarország földgázellátása stabil, a leszerződött mennyiségek beérkezése folyamatos. Az uniós elvárás szerint az európai tárolók töltöttségi szintjében a fűtési szezon kezdetére kell elérni a 90 százalékot.

A június végén még kétharmados hazai mutató jelenleg 88 százalék felett áll.

A magyarországi tárolók fogyasztásarányos töltöttsége is elérte az 55 százalékot.

Az európai élmezőnybe tartozó arány kétszeresen múlja felül az uniós átlagot.

Az eddig betárolt 5,5 milliárd köbméter a 2021-es lakossági felhasználást több mint harmadával meghaladó mennyiséget jelent - írja a tárca közleménye.