EM: A gyártóké lesz a hulladékkezelés pénzügyi felelőssége a termék teljes életciklusa során

Hírek2023. ápr. 6.MTI

Egységes, magas színvonalú és fenntartható szolgáltatást biztosít az új hulladékgazdálkodási rendszer.

A tárca közleménye szerint

a 2023. július 1-jén induló új, koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer - megőrizve a rezsicsökkentés eredményeit -

hosszú távon garantálja a szolgáltatás országosan egységes, magas színvonalú, fenntartható működését.

A hazai szabályozás külön figyelmet fordít az európai uniós célkitűzésekre, és arra törekszik, hogy maradéktalanul teljesítse a megvalósításukat szolgáló uniós irányelvekben előírt célértékeket, hozzájárulva a körforgásos gazdaságra történő átálláshoz.

A kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a

körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká,

és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra.

Ezért július elsejétől átalakul az állami hulladékgazdálkodás rendszere, amelyben a

MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.,

mint koncessziós társaság végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési hulladékának és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának az átvételét, a gyűjtését, az elszállítását és az előkezelését, a kereskedelmét és a kezelésre történő átadását, illetve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását, üzemeltetését, fejlesztését - írta a minisztérium.

Az új szabályozás biztonságos és kiszámítható működést eredményez, amelynek egyik alapeleme

az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, amit a koncesszió indulásával, 2023. július 1-től vezet be a jogalkotó.

Eszerint - az uniós jog előírásaival összhangban -

a termék gyártójának kell viselnie a pénzügyi felelősséget,

vagy a pénzügyi és szervezési felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során - tették hozzá.

A hulladékgazdálkodás átalakuló szabályozásában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) törvényi felhatalmazás alapján rendeletben határozza meg a vegyes összetételű, nem veszélyes hulladék hulladéklerakóban és égetőműben való átvételéért fizetendő díjat, továbbá a közfeladat ellátásához szükséges hulladékgazdálkodási eszköz használatával, valamint igénybevételével összefüggő díjak megállapítására szolgáló hatósági eljárás szabályait.

A MEKH rendeletei rögzítik továbbá a koncesszori alvállalkozók, valamint az önkormányzatok állami hulladékgazdálkodási közfeladattal összefüggő indokolt költségét is - olvasható a közleményben.

A jogszabályok által előre tervezhetővé válik a költségek és bevételek mértéke a koncessziós társaság és az érintett létesítmények üzemeltetői, tulajdonosai számára.

A hatályos törvényi szabályozás alapján a módosítás a lakossági fogyasztók hulladékkal kapcsolatos díjait nem érinti, azok változatlanok maradnak - közölte az Energiaügyi Minisztérium.