Érdekes kijelentést tett a német külügyminiszter Kína háborúban betöltött szerepéről

Hírek2023. máj. 9.MTI

Kína döntő szerepet tölthet be Oroszország Kína elleni háborújának lezárásában, ha elhatározza magát a béketeremtésre - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Berlinben kínai kollégájával folytatott megbeszélése után.

A német diplomácia vezetője Csin Kanggal tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjaként meghatározó mértékben hozzájárulhatna ahhoz, hogy a háború Ukrajna területi épségének helyreállításával és az orosz csapatok kivonásával véget érjen.
 Hangsúlyozta, hogy a háború befejezéséhez a támadó fél, Oroszország részéről szükségesek lépések, méghozzá a támadások leállítása és a csapatok kivonása. Ha nem Oroszország, hanem Ukrajna lépne, vagyis felhagyna a védekezéssel, az nem a háború, hanem "Ukrajna végét jelentené" - mondta.
 Csin Kang kijelentette, hogy Peking nem nézi tétlenül a vérengzést, de "nem is önt olajat a tűzre", hanem továbbra is az azonnali fegyvernyugvást igyekszik elérni, és ezért mindkét féllel és valamennyi érdekelttel kapcsolatban marad.