Erdő Péter: "Az adatoknál fontosabb, hogy szeretettel ragaszkodjunk a hitünkhöz"

Hírek2022. dec. 24.MTI

A názáreti Jézus otthontalan gyermekként született, és ez vigasz a háború elől menekülőknek - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek karácsony alkalmából az MTI-nek. A statisztikai adatoknál nekünk "fontosabb, hogy szeretettel ragaszkodjunk a hitünkhöz és továbbadjuk" azt - fűzte hozzá Erdő Péter.

Jézus nemcsak egy lett közülünk, hanem vállalta a szegénységet és a hajléktalanságot is, ezért különösen közel áll a szegény gyerekekhez és azokhoz, akik otthonukat elvesztve menekülni kényszerülnek.

A bíboros hangsúlyozta, az egyház az ukrajnai háború kitörése óta minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse a menekülteket. "Kezdettől fogva fogadtunk családokat az egyházmegye nagyobb épületeiben", ellátva őket élelemmel, ruhával, a gyerekek iskoláztatását pedig már a tavaszi félévben megpróbáltuk biztosítani - mondta.

Meglátása szerint tapasztalható "egy finom, szerves integráció", amelynek jó színterei a plébániai közösségek. Az ott megjelent menekült családok mára részei a közösség életének.

A magyarul tudó kárpátaljai gyerekek viszonylag könnyen beilleszkedtek az őket szívesen fogadó katolikus iskolák közösségeibe. A magyarul nem beszélő gyerekek tanítására pedig egyrészt a katolikus iskolák oroszul tudó tanárai, másrészt a menekült pedagógusok vállalkoztak.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszédet mond a Katolikus Karitász Tárjátok ki a szíveteket elnevezésű adventi segélyakciójának ajándékosztásán a budapesti Magyar Szentek Templomában 2022. december 20-án. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszédet mond a Katolikus Karitász Tárjátok ki a szíveteket elnevezésű adventi segélyakciójának ajándékosztásán a budapesti Magyar Szentek Templomában 2022. december 20-án. MTI/Illyés Tibor

A bíboros lelkipásztori szempontból fontosnak nevezte, hogy a Váci utcai Angolkisasszonyok templomában, illetve más, kevésbé központi helyszíneken is biztosítanak lehetőséget minden vasárnap ukrán nyelvű, bizánci rítusú szent liturgia végzésére.

Karácsonykor különösen figyelnek a menekült családokra, ajándékosztásokkal, adományozással próbálják szebbé tenni az ünnepet - mondta, megjegyezve, ő maga is osztott ajándékot a Katolikus Karitász menekült gyerekeknek szervezett karácsonyi ünnepségén.

A magyarországi segítségnyújtás mellett folyamatosak a karitász segélyszállítmányai Kárpátaljára - tette hozzá a bíboros.

Erdő Péter az ünnepről szólva kiemelte, a karácsony nemcsak családi, hanem közösségi ünnep is. A 24-én délután a templomokban tartott pásztorjáték, az éjféli mise és a karácsony első napján bemutatott nagymise fontos elemei az ünnepnek - mondta. Hozzátette, a pásztorjáték a karácsonyfaállításnál régebbi szokás Magyarországon, és azok a karácsonyi énekek, amelyeket ma a fa alatt éneklünk, valamikor a betlehem körül hangzottak el.

Ferenc pápa esetleges jövő évi látogatásáról Erdő Péter jelezte, a hivatalos meghívás egyházi és állami részről egyaránt megtörtént, az egyházfő pedig korábban úgy nyilatkozott, hogy szívesen eljönne lelkipásztori látogatásra, hivatalos válasz azonban mindmáig nem érkezett.

"Optimista vagyok" - mondta a bíboros, hozzátéve, a remélt pozitív válasz után lehet konkrét színhelyekre és időpontokra lebontva előkészíteni a pápalátogatást.

Arra a kérdésre, hogy miként próbálja átvészelni az egyház az energiaválságot, Erdő Péter elmondta: a plébániákon működő kisebb közösségek, lelkiségi mozgalmak "igen erősek", nehezebb körülmények között is működnek, egyrészt a papok lakásaként is szolgáló és így legalább részben kedvezményes rezsit fizető plébániákon, másrészt a közösségek tagjainak otthonaiban.

A templomok fűtése sok helyen eddig is csak részben volt megoldott, és nem volt olyan régen, amikor a legtöbb templomban egyáltalán nem volt fűtés. Így a mostani helyzettel, ha "nem is örömmel, de tudunk bánni" - mondta, hozzátéve, igyekeznek az ünnepi szentmiséken legalább a padfűtést fenntartani.

Az igazi nagy kihívás a közfeladatot ellátó intézmények, az iskolák és a szociális intézmények működtetése. A katolikus iskolákban az állami iskolákra kiadott irányelveket igyekeznek követni, a szociális intézményekben azonban, ahol idős, beteg embereket gondoznak, nem lehet lejjebb venni a fűtést.

Közölte, az egyházi intézményeken már évekkel ezelőtt elkezdték és most még nagyobb lendülettel végzik a napelemek kiépítését, ez azonban mostanáig nem hozott akkora változást, hogy ne lenne súlyos teher a gáz és a villamosenergia árának emelkedése.

A megugró rezsiköltség egy részét az állam kompenzálta, nagy része azonban egyelőre fedezetlen, illetve az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság iskolafejlesztésekre, épületkarbantartásra szánt tartalékából kell kifizetni.

A bíboros az ősszel lezajlott népszámlálásról szóló kérdésre elmondta: a statisztikai adatoknál nekünk "fontosabb, hogy szeretettel ragaszkodjunk a hitünkhöz és továbbadjuk" azt - fűzte hozzá Erdő Péter.