Kilőtt a kínai gazdaság teljesítménye

Hírek2023. jan. 31.MTI

Váratlanul nagymértékben javult az előző havihoz képest és három egymást követő havi lassulás után növekedési fázisba lépett januárban a kínai gazdaság teljesítménye mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipari szektorokban a nemzeti statisztikai hivatal (NBS) adatai alapján a logisztikai információs központ, a CLIC által készített felmérés szerint.

A CLIC feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban a várt 49,8 pont helyett 50,1 pontra emelkedett a decemberi 47,0 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A kínai feldolgozóipari BMI tavaly szeptember óta januárban ért el az első alkalommal 50 pont feletti értéket, köszönhetően a járványvédelmi korlátozások enyhítésének.

A feldolgozóipar új megrendelései hét hónapja először ismét emelkedésnek indultak, a mutatószám 50,9 pontra emelkedett a decemberi 43,9 pontról. Az exportértékesítések csökkenő üteme lassult, a mutatószám 46,1 pontra emelkedett 44,2 pontról. A foglalkoztatás csökkenése nagymértékben mérséklődött, a mutatószám 47,7 pontra emelkedett 44,8 pontról.

A feldolgozóipar inputköltségei már az ötödik egymást követő hónapban emelkedtek, 52,2 pont lett a januári mutatószám 51,6 pontról. A feldolgozóiparban az üzleti hangulat tíz havi csúcsot ért el januárban.

A szolgáltatóipari BMI, pontosabban a nem-feldolgozóipari BMI januárban négy hónapja az első alkalommal ért el 50 pont feletti értéket, mégpedig hét hónapja a legmagasabbat. A szolgáltatóipari BMI 54,4 pontra emelkedett januárban a decemberi 41,6 pontról. A szolgáltatóipari aktivitás élénkülése is a járványvédelmi korlátozások feloldásának tulajdonítható.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával képzett kompozit BMI szeptember óta az első alkalommal ért el 50 pont feletti értéket és június óta a legmagasabbat: 52,9 pontot januárban a decemberi 42,6 pont után.