Európát akarták megfagyasztani: most ők vacognak

Hírek2024. jan. 27.F. P.

Oroszországban nem tudják karbantartani az szovjet korszakból való fűtési rendszereket, így egyre több helyen akadozik a szolgáltatás.

Az elmúlt hónapokban 16-szor volt komolyabb meghibásodás az orosz fűtési rendszerben a brit védelmi hírszerzés X-en közzétett értesülése szerint. A problémák már évtizedek óta jelentkeznek, de korábban elfogadható időn belül el tudták hárítani őket, most viszont

a szakemberhiány miatt ez sokkal lassabban megy, ami mélyen fagypont alatti külső hőmérsékletnél meglehetősen kellemetlen helyzet.

Kudarcba fulladt fagyasztási kísérlet

Az orosz háborús stratégia már 2021-től az volt, hogy felverik az európai gázárat, majd adott esetben el is zárják a gázt, és arra számítottak, hogy Európa ezt semmilyen módon nem tudja pótolni, így nem lesz fűtés, az ipari termelés is elakad, végül Európa megadja magát: felhagy minden szankcióval, esetleg Ukrajna támogatásával is, és jöhet újra az orosz gáz.

Nem így történt: ugyan egy hatalmas átmeneti árrobbanással, de sikerült más kontinensekről érkező cseppfolyósított (LNG) gázzal kiváltani a kiseő orosz gázt, hiány egy pillanatra nem volt, ráadásul tavaly még az enyhe tél is segítette a kontinenst.

Pénz-, és szakemberhiány

Most azonban az orosz lakosság fázik egyre többször: a hírszerzési adatok szerint az önkormányzatok a háború kezdete óta kevesebb pénzt kapnak a működtetésre, emellett a mozgósítás és a magas fizetésért való toborzás miatt a munkaerő, aki kijavítja a hibákat, megcsappant, hisz sokan Ukrajnában harcolnak közülük.

Az orosz elnök felszólította az illetékes szerveket, hogy így vagy úgy, de oldják meg a fűtési és áramellátási problémákat, vélhetően az elnökválaszts előtt szeretné csökkenteni az ebből adódó elégetlenséget a hosszú orosz tél hátralévő részében. Hogy ehhez tud-e forrást, szakembereket biztosítani, arról nem esett szó.