Japán 5.0 - A soha nem látott gazdasági csoda ezen a recepten múlt

Hírek2023. nov. 30.Növekedés.hu

Japán Ázsia és az egész világgazdaság egyik legfejlettebb országa. Miközben a 19. század közepén a fejlettsége még Magyarországéhoz volt hasonló, a 20. század alig két évtizedének szédítő sebességű fejlődése a világgazdaság élére repítette. Mi volt a titkuk? Mit csinálnak másképp? Mit tanulhatunk mi mindebből?

Magyarországon a harmadik legnagyobb beruházó, emellett harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnerünk, külkereskedelmi forgalmának értéke ugyanis évek óta meghaladja a 2 milliárd dollárt – Japánról, az egyik legfejlettebb ázsiai demokráciáról van szó.

Vajon mi vezetett oda, hogy Japán mára a világ legfejlettebb országai közé tartozik? Ezt a kérdést járja körbe a Japán 5.0 kötet, amelyben az országot jól ismerő tudósok, történészek és japanológusok írásait olvashatjuk.

A kötet szerzői a jövő kérdéseit Japán történelmén és jelenlegi, társadalmi koncepcióján keresztül veszik górcső alá.

A Pabooks kiadó gondozásában megjelent könyv szerkesztője Lovászy László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa.

Az izgalmas írásokból kiderül, hogy milyen társadalmi, gazdasági és kulturális kérdések, valamint politikai diskurzusok befolyásolják Japán és hazánk jövőjét.

Megtudhatjuk,  mit jelent az automatizáció és az újabb ipari és technológiai forradalom e két országra nézve.

A párhuzamosságok megértését történelmi összehasonlítás, valamint számos érdekes adat és archív fotó segíti.

A könyv kiváló kiegészítője a Pabooks Japán észjárás című kötetének, az ugyanis a felkelő nap országának kultúráján és történelmén keresztül mutatja be a szigetországot.

Mindkét kötet hasznos lehet a Japán iránt érdeklődőknek, az országba utazóknak, valamint a japán üzleti partnerekkel rendelkező üzletembereknek.