Fegyverekkel megy Oroszország ellen a Wagner-csoport

Hírek2023. jún. 24.Sz.A.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője bejelentette, hogy csapatai éjjel átlépték az orosz-ukrán határt, több pontot is lefoglaltak csapatai az oroszországi Rosztovban, az Azov-tengernél. Állítása szerint nem az orosz kormányzat, hanem a védelmi minisztérium ellen hirdetett Igazságmenetet. Jelenleg nincsenek megerősített információk Prigozsin akciójáról. Az FSZB fegyveres felkelés miatt eljárást indított és elfogatóparancsot adott ki a zsoldosvezér ellen.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője pénteken bejelentette, hogy az orosz katonai vezetés megdöntését tűzte ki célul, és több pontot is elfoglaltak Rosztovban, amely az Azov-tenger közelében fekszik.

Orosz források szerint egy katonai konvoj indulhatott meg a déli határtól észak felé az autópályán, hogy eltávolítsa a védelmi minisztérium vezetését, Szergej Sojgu minsiztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt.

Az orosz helyi vezetés azt kérte a lakosságtól, hogy tartsa távol magát a konvojtól - írja a Reuters.

A menet elindulása előtt Prigozsin azzal vádolta meg az orosz katonai vezetést, hogy egy rakétatámadásban több katonáját is megölték, és megesküdött, hogy megbosszulja a katonai akciót. 

Az FSZB orosz biztonsági szolgálat eljárást indított és elfogatási parancsot adott ki Prigozsin ellen fegyveres zendülés miatt, amelyért 20 évig terjedő börtönbüntetés is járhat.

A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái, miután körbezárták az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központot Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.

A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái, miután körbezárták az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központot Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

Prigozsin és a moszkvai katonai vezetés között hónapok óta nagyon feszült a viszony, a Bahmut bevételében kulcsfontosságú szerepet játszó zsoldoscsapat vezetője hónapok óta nyíltan támadja az orosz védelmi minisztériumot eredetileg az ellátási - főleg lőszer - problémák és alkalmatlanság miatt.

A Wagner-vezér szerint az orosz háború elindításának nem volt igaz az orosz indoklása, és valójában lehetett volna Zelenszkijjel tárgyalni

Prigozsin szerint most nem katonai puccsról vagy felkelésről, hanem Igazságmenetről van szó.

A zsoldoscsoport vezetője szerint 25 ezer katonája indulhat meg, hogy a védelmi minisztérium vezetőit eltávolítsa. Éjjel a Telegram csatornára kitett üzetene szerint csapatai átlépték az ukrán-orosz határt és Rosztovban tartózkodnak. Mint mondta, készek arra, hogy végigmenjenek az úton és mindenkit elpusztítanak, aki az útjukba áll.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint Prigozsin vádjai alaptalanok és "információs provokációt" jelentenek.

A Wagner Csoport orosz katonai magánvállalat székházának emblémája a szentpétervári épületen 2023. február 3-án. Ezen a napon az ukrán főügyészség bejelentette, hogy eljárást indított az Ukrajnában is harcoló zsoldoscég alapítója, Jevgenyij Prigozsin ellen.A Wagner Csoport orosz katonai magánvállalat székházának emblémája a szentpétervári épületen 2023. február 3-án. Ezen a napon az ukrán főügyészség bejelentette, hogy eljárást indított az Ukrajnában is harcoló zsoldoscég alapítója, Jevgenyij Prigozsin ellen. MTI/EPA/Anatolij Malcev

A TASSZ hírügynökség jelentése szerint Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Vlagyimir Putyin elnököt folyamatosan tájékoztatja a helyzetről a katonai biztonsági szolgálat.

A biztonsági ellenőrzéseket megszigorították Moszkvában Szergej Szobjanyin főpolgármester szerint.

A voronyezsi kerület vezetőjének ma hajnai közlése szerint az M4-es autópályán katonai konvoj tartózkodott, és felszólította a helyi lakosokat, hogy ne használják az autópályát.