Fél százalékkal nőtt az ipari termelés itthon

Hírek2023. jan. 13.MTI

2022 novemberében az ipari termelés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,8 százalékkal emelkedett - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első becslésben közölt novemberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.

A feldolgozóipari alágak többségében mérséklődött a termelés volumene, azok közül viszont, amelyekben nőtt, a villamos berendezés gyártásáé bővült a legnagyobb mértékben. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. októberinél 0,7 százalékkal kisebb volt.

Az ipari export volumene 5,1 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 25 százalékkal bővült, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 4,9 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 3,2 százalékkal nagyobb, a feldolgozóiparé 7,7 százalékkal kisebb lett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 1,2, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 19,6 százalékkal csökkent.