Figyelő TOP 200: Az OTP Bank Nyrt. lett az év vállalata 

Hírek2022. nov. 11.Növekedés.hu

Nagyszabású gálán adta át a Figyelő az idei TOP200 díjakat, és jövő héttől kapható a Figyelő TOP200 Évkönyv, amely a legnagyobb és a leggyorsabban növekvő hazai vállalkozásokat állítja sorrendbe.

A Figyelő TOP200 Gálán adták át a médium által felkért zsűri ajánlásával az Év vállalata, az Év pénzügyi vállalkozása, az Év innovatív vállalata díjat. Ugyancsak átadták az Opten Stabilitás, valamint a Provident Társadalmi és Hasznossági Díjat. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a Közlekedéstudományi Egyesülettel közösen a Közlekedési Innovációs Díjat adta át - számol be a VG.hu.

A Bálna Budapestben november 10-én este megrendezett eseményen mintegy félezer vendég jelent meg, köztük a legnagyobb hazai vállalatok első számú vezetői, illetve a magyar gazdasági élet meghatározó szereplői. Az est fővédnöke Varga Mihály pénzügyminiszter volt.

Díjak és díjazottak:

Az év vállalata – OTP Bank Nyrt.

Az év pénzügyi vállalkozása – CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.

Az év innovatív vállalata – Schneider Electric Zrt.

Opten Stabilitás Díj – Richter Gedeon Nyrt.

Provident Társadalmi és Hasznossági Díj – Pénziránytű Alapítvány

NÚSZ-KTE Közlekedési Innovációs Díj – Prolan Zrt.

A Figyelő díjazottjaiA Figyelő díjazottjai, balról jobbra: Év vállalata, Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese; Provident Társadalmi Hasznossági díj, Hergár Eszter a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke; Opten Stabilitási Díj, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke; Az év innovatív vállalata díj, Veres Zsolt, a Schneider Electric Zrt. országigazgatója; Az év pénzügyi vállalkozása díj, Polányi Zoltán, a CIG Pannónia Bizosító vezérigazgatója; NÚSZ-KTE Közlekedési Innovációs Díj, Suba Gergely és Pecsérke Tamás (Prolan Zrt.)  Fotó: MTI/Lakatos Péter

A szakmai zsűri tagjai voltak:

  • Bánhegyi Zsófia, Szerencsejáték Zrt., marketing- és kommunikációs igazgató,
  • Bárány László, Master Good Kft., tulajdonos, ügyvezető igazgató,
  • Csorbai Hajnalka, Opten Informatikai Kft., stratégiai igazgató,
  • Ferenczi I. Szabolcs, FGSZ Földgázszállító Zrt., elnök-vezérigazgató,
  • Sávoly Attila, Zoltek Zrt., pénzügyekért, logisztikáért és beszerzésért felelős igazgató, és
  • Tálos Péter, Foxconn csoport, magyarországi operációért felelős alelnök.

A Figyelő kiadványából kiderül, hogy a TOP200 cég árbevétel-növekedése 8,5 százalékponttal haladta meg a pénzintézetek nélküli nemzetgazdasági árbevétel növekedését. Nem meglepő, hogy a 200 legnagyobb magyarországi vállalat jelentős mértékű árbevétel-növekedést realizált 2021-ben, hiszen a Covid okozta nyomás „lazulását” minden gazdasági szereplő igyekezett a maga javára fordítani, és ez megmutatkozott a 2021-es GDP növekedésében is.

Az alacsony bázisra vetülő 2021-es növekedés nominális értéke meghaladta a 10 ezermilliárd forintot, ami annak tükrében sem elhanyagolható, hogy a TOP200 esetében 2020-ban az árbevétel mindössze 1 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

A TOP200 cég felső és alsó árbevétele közötti olló, szemben a 2020-as tendenciával, megfordult és jócskán bővült 2021-ben. A TOP200-as listába 2021-ben közel 12 milliárd forinttal több árbevétel mellett lehetett bejutni, mint 2020-ban. A 2021. évi küszöbérték 69,7 milliárd forint volt, míg 2020-ban ehhez elég volt 57,8 milliárd forint árbevétel.

Az első tíz cég a teljes lista árbevétel-növekményének csaknem 50 százalékát realizálta - írja a VG.hu.