Fontos adatok érkeznek az exportról és az építőiparról

Hírek2023. júl. 9.MTI, Növekedés.hu

A héten jelennek meg adatok a májusi ipari és építőipari termelésről, a májusi külkereskedelmi termékforgalomról, valamint az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről.

Államháztartás

Hétfőn közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. A májusi részletes tájékoztató szerint a hónap végén az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2752,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 56,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 67,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

A május végi, 17 143,5 milliárd forint összegű kiadások 2205,8 milliárd forinttal, 14,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki adatát.

Külkereskedelmi mérleg

Szintén hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi termékforgalom májusi előzetes adatait. Áprilisban az export euróban kifejezett értéke 2,2 százalékkal nőtt, míg az importé 5,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az aktívum 366 millió euró volt, az egyenleg 894 millió euróval javult a tavaly áprilisihoz képest. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 4,5, a behozatalban 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Ipari termelés

Csütörtökön közli az ipari termelés májusi adatait második becslése alapján a KSH. Az első becslés alapján májusban az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,6 százalékkal mérséklődött. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 áprilisához mérten 1,6 százalékkal nőtt.

Építőipar

Pénteken jelenik meg a májusi építőipari termelésről szóló statisztika. Áprilisban az egy évvel korábbihoz viszonyítva a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal, a márciusihoz képest a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 2,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 4,4, az egyéb építményeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 27,5, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 4,3, az egyéb építményekre vonatkozóké 41,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Amerikai infláció

A héten szerdán ismerhetjük meg a júniusi amerikai inflációs adatot, amely az elemzői becslések szerint 3,1 százalékra csökkenhetett a májusi 4 százalékról. A maginfláció - amely az ingadozó élelmiszer és üzemanyagárakat nem tartalmazza - azonban még mindig magas, 5 százalék lehet, májusban 5,3 százalék volt.

Mindez jelentősen magasabb a Fed 2 százalékos kamatcéljánál, így a második félévben még egy kamatemelésre sor kerülhet, mielőtt megállítja a kamatemelési ciklusát a Fed.