Fontos inflációs adatok jönnek a héten

Hírek2023. jún. 25.Sz.A.

Az amerikai és az eruóövezeti inflációs adatokat pénteken közlik, a hét közepén pedig éves ülését tartja a portugálisi Sintra városában az Európai Központi Bank.

A héten kevés hazai adatot ismerhetünk meg: pénteken a termelői árak alakulásáról, és a születések, halálozások, illetve a házasságkötések számáról – összességében a népmozgalomról - ad ki friss adatokat a Központi Statisztikai Hivatal.

- Áprilisban az ipari termelői árak havi összehasonlításban már 2 százalékkal csökkentek, de az egy évvel korábbi szinthez képest 15,9 százalékkal növekedtek.

- Az Európai Központi Bank portugáliai Sintra városában tanácskozására kerül sor június 26-28 között, ahol a fő téma a makrogazdasági stabilitás fenntartása és az infláció letörése lesz. 

- Szerdán közli az amerikai jegybank az amerikai bankokat érintő úgynevezett stresszteszt eredményeit,Erre most nagy figyelem irányul a Silicon Valley Bank csődjével kezdődő bankbedőlések miatt.

- A héten két fontos nemzetközi inflációs adat is érkezik pénteken az euróövezeti, illetve az amerikai infláció alakulásáról, utóbbinál az úgynevezett személyes kiadások májusi indexe érkezik.

Amerikában az infláció májusban négy százalékra süllyedt elsősorban az energiaárak csökkenése miatt, ez a szint kétéves mélypontot jelent. Amerikában tavaly nyáron 9,1 százalékon tetőzött az inflációs hullám.

Az infláció alakulása az Egyesült Államokban (2018-2023 május)

Az infláció alakulása az Egyesült Államokban (2018-2023 május)

Az euróövezetben 6,1 százalék volt az infláció májusban, ami júniusban tovább mérséklődhetett, elemzői becslések szerint 5,7 százalékra.

Az infláció alakulása az euróövezetben (2018-2023 május)

Az infláció alakulása az euróövezetben (2018-2023 május)

Az Európai Központi Bank inflációs célja 2 százalék, tehát további kamatemelésre számítanak az elemzők.

- A héten a kínai beszerzési menedzser indexet is megismerhetjük pénteken, a legutóbbi adat a kínai gazdasági növekedés lendületének fékeződésére utal.