Fordulópontjához ért az orosz-ukrán háború

Hírek2022. máj. 31.D.J.

Megszületett az uniós megállapodás az orosz olajembargó ügyében.

Ez történt hétfőn, az orosz-ukrán háború 97-dik napján:

-Az Unióban megszületett a megállapodás az orosz olaj unióba tartó exportjának részleges betiltásáról.

Az intézkedés az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára vonatkozik.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy a megállapodás értelmében azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat. Mint hozzátette: "Megvédtük a rezsicsökkentést, sikerült visszaverni az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon".

-Az EU arról is döntött, hogy Oroszország legnagyobb bankját a Sberbankot kizárják a SWIFT globális elektronikus fizetési rendszerből.

-Vlagyimir Putyin Törökország vezetőjével Tayyip Erdoğannal egyeztetett. Az orosz elnök azt mondta, hogy jelentős mennyiségű mezőgazdasági terméket és műtrágyát fognak exportálni, amennyiben a nyugati szankciókat felszámolják.

Az ukránok szerint Oroszország jelenleg úgy 22 millió tonna gabona exportját blokkolja a kikötőikben.

-A keleti Donbász régióban Szeverodonyeck a legnagyobb település, amely még ukrán kézen van. A korábban százezres városban hétfőn utcai harcok vették kezdetüket. A térség kormányzója Szerhij Gaidai szerint a harcok „súlyosak” és „nagyon hevesek”.

-Ukrajna többször is felszólította a nyugati országokat, hogy küldjenek rakéta-sorozatvető rendszereket, mert ezek nélkül nem tudják felvenni a harcot az orosz tűzerővel. Múlt héten még úgy tűnt, hogy az USA hajlandó teljesíteni az ukrán kéréseket, de Joe Biden amerikai elnök hétfőn már visszakozott.  

Azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem fog Ukrajnának olyan 300 kilométeres hatótávolságú rakéta-rendszert szállítani, amellyel orosz területeket is meg lehet támadni.

-Catherine Colonna Franciaország külügyminisztere jelezte, hogy országa további katonai segítséget fog nyújtani Ukrajnának.

-A nyár elején Fehéroroszország katonai mozgósítási gyakorlatokat fog tartani az Ukrajnával határos Gomeli régióban.

-Oroszország nem fog Hollandiának gázt szállítani, mivel a földgáz-kereskedelemmel foglalkozó GasTerra, amely részben a holland állam kezében van nem hajlandó rubelben fizetni a Gazpromnak. A holland energiafelhasználásnak úgy a 44 százaléka alapul gázon,

az országban felhasznált gáznak pedig körülbelül a 15 százaléka jött eddig Oroszországból.

-A grúz szakadár régió Dél-Oszétia eredetileg július 17-én népszavazást tartott volna arról, hogy a terület csatlakozzon-e Oroszországhoz. Ám a népszavazást egyelőre lefújták.

-Az ukránok bíróság elé állítottak egy orosz katonát, aki a vád szerint miután meggyilkolt egy férfit, a felesége ellen nemi erőszakot követett el.

-Ukrajnának a háború utáni újjáépítéshez az Európai Unió kész 9 milliárd eurós támogatást nyújtani.