Uniós vétó - Párizs szerint az EU a blokkoló országok nélkül is megteremtheti a 750 milliárd eurós helyreállítási alapot

Hírek2020. nov. 18.MTI

Az Európai Unió tanulmányozza a "praktikus megoldásokat" a vitás kérdések rendezésére azon közép- vagy kelet-európai országokkal, amelyek blokkolják a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap elfogadását, de nélkülük is továbblép, ha nem születik megoldás - jelezte szerdán Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár a szenátusban.

"Az Európai Unió német elnökségével praktikus megoldásokat keresünk, amelyekhez ezen mechanizmus bizonyos technikai tisztázásain keresztül juthatunk el, de semmiképpen sem megkérdőjelezve azt, mert ez maga az értékrendszerünk és az európai projektünk" - idézte a francia kormánytagot a francia hírügynökség.

"Meg fogjuk nézni, ha utolsó lehetőségként szükség lehet rá, hogyan tudunk előrelépni azon országok nélkül, amelyek blokkolnak, hiszen Európát nem ejtheti túszul néhány olyan kormány, amely nem akar haladni, amely nem kívánja tiszteletben tartani a politikai projektünk lényegi alapját"

- tette hozzá.

Az államtitkár arról biztosította a felsőházat, hogy a koronavírus-járvány következményei miatt a parlament által már elfogadott 100 milliárd eurós francia gazdaságösztönző programot nem érinti a jelenlegi finanszírozási vita.

"Ez nem kérdőjelezi meg a 100 milliárd eurót, még akkor sem ha 40 milliárdot az Európai Uniótól kapnánk" - hangsúlyozta Clément Beaune. "Nem fogja lelassítani azt, ami már elkezdődött és folytatódik a 2021-es költségvetésben az ösztönző programból, miután az európai finanszírozás visszatéríti (az állam által már kifizetett összegeket), és utána pedig felgyorsítja" - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Magyarország és Lengyelország nem egyezett bele a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló költségvetés és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására hivatott helyreállítási 750 milliárd eurós alap elfogadásába, miután véleményük szerint az uniós finanszírozás politikai feltételekhez kötése sértené az uniós alapszerződést, továbbá nem tartaná magát az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott állásfoglaláshoz.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán úgy nyilatkozott: a magyar kormány, a 2020. júliusi európai uniós csúcson megelőlegezett álláspontjának megfelelően, megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot, élve az uniós szerződésekben garantált vétójogával. Hozzátette: ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik beengedi a migránsokat a hazájába.