Gázai háború: Izrael a szomszédos országokban is csapásokat hajt végre

Hírek2023. okt. 26.D.J./MTI

Ez történt az izraeli háború 19-dik napján:

- A gázai iszlamista szervezetek elleni izraeli katonai fellépés tizenkilencedik napján Daniel Hagari katonai szóvivő arról tájékoztatott, hogy "likvidálták" a Hán-Júnisz térségében állomásozó Hamász-egységek parancsnokát, Taiszír Mubasert, aki korábban a tengeri erőket irányította, s számos terrorakciót vezetett Izrael ellen.

Hagari közölte, hogy Irán már a háború előtt kiképzéssel, katonai eszközökkel, pénzzel és technológiai tudással segítette a Hamászt, és jelenleg is folytatja támogatását hírszerzéssel és az interneten folytatott Izrael-ellenes uszítással. A szóvivő szerint "távolról irányított egységek" vannak Irakban, Jemenben, Libanonban, és ezekhez "Iránból érkeznek az utasítások".

Libanonban az utóbbi napon öt olyan csoportot semmisítettek meg, amelyek páncéltörő és egyéb rakétákat próbáltak Izraelbe indítani. Szerdán is felszámoltak egy terroristacsoportot, amely libanoni területről páncéltörő rakétákat próbált indítani a szíriai-libanoni-izraeli hármas határnál lévő Dov-hegy térségében.

Szíriából is kilőttek két rakétát Izrael irányába, ezek nyílt, nem lakott területen értek földet. Válaszul az izraeli légierő vadászgépei szíriai katonai létesítményeket és rakétaindító állásokat támadtak.

- Benjamin Netanjahu azt mondta, hogy Izrael hadserege "felkészül" a gázai szárazföldi invázióra, amelynek célja a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítése. Az izraeli miniszterelnök egy televíziós nyilatkozatában azt mondta, hogy háborús kabinetje "éjjel-nappal dolgozik" a győzelem elérésén.

- Az Egészségügyi Világszervezet szerdán felszólította a Hamászt, hogy engedje szabadon a fogva tartott túszokat. A WHO szerint a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának azonnali orvosi hozzáférést kell biztosítani, hogy meggyőződhessen az egészségi állapotukról.

- A Gázai övezetben szerda este le kell állítani a segélyezési munkálatokat, ha nem érkezik üzemanyag - figyelmeztetett az ENSZ Segélyszervezete (UNRWA). A kórházak, pékségek és vízszivattyúk is leállhatnak. Az Oxfam brit non-profit szervezet azzal vádolta Izraelt, hogy az éhezést háborús fegyverként használja a gázai civilek ellen.

- Katar miniszterelnöke reményét fejezte ki, hogy hamarosan áttörést érnek el a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalásokon, bár kormánya figyelmeztetett, hogy egy izraeli invázió veszélyeztetheti ezeket az erőfeszítéseket.

- Az izraeli hadsereg tovább bombázza az ellenséges állásokat a Gázai palesztin övezetben, valamint a szíriai és a libanoni határnál - jelentette ki a katonai szóvivő szerdán.

- A jövőben biztosítani kell, hogy az iszlamista Hamász terrorszervezet soha többé ne félemlíthesse meg Izraelt, és ne használhasson palesztin embereket védőpajzsként, valamint hosszú távú megoldást kell találni a válság lezárultát követően - jelentette ki szerdán Joe Biden amerikai elnök Washingtonban. Az amerikai elnök az ausztrál miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Izraelben és a palesztin helyzetet illetően nincs visszaút az október 6-i status quo-hoz.

- Továbbra is a leghatározottabban elítéljük az Izrael elleni terrortámadást - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón. A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány elismeri Izrael függetlenségét. A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az eszkaláció - emelte ki, hozzátéve: minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni az államok közötti háborút.

- Izraelnek és az izraelieknek joguk van megvédeniük országukat és a létüket - mondta Tel-Avivban izraeli szolidaritási látogatásán Petr Fiala cseh miniszterelnök.

- Ausztria Izrael oldalán áll, azonosak az értékeink - jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után szerdán Tel-Avivban.

- A WizzAir októberi menetrendjében hetente több mint 270 Izraelbe közlekedő járatát függesztette fel, Magyarországról ez heti 14 járatot érintett - közölte a légitársaság az MTI érdeklődésére. A WizzAir október 7-én jelentette be, hogy felfüggesztette járatait Budapest, illetve Debrecen és Tel-Aviv között az izraeli légitámadások miatt, egyeztetve a helyi és nemzetközi hatóságokkal.